Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na internetu se radují i ze smrti dětí. Lidským hyenám zveřejnili tváře

Autor: mb - 
31. srpna 2015
10:35

Vypadají jako obyčejní lidé, ale za maskou slušného člověka se skrývají lidské hyeny, které oslavují smrt dětí. Slovenský server islamonline.sk zveřejnil tváře a jména lidí, kteří se radovali ze smrti 71 uprchlíků udušených v chladírenském voze. Přitom mezi běženci byly i děti, nejmladší holčičce bylo podle policie jenom 1,5 roku.

„To je smutná zpráva… že jich bylo jen 50,“ napsal jeden uživatel na internet poté, co se v médiích objevil první odhad počtu mrtvých imigrantů. Další příspěvek se nesl v podobném duchu: „71? Ještě tisíc takových dodávek!“

Jiný diskutér „oponoval“: „Ne tisíc, ale deset tisíc!“ Takovýmito a podobnými výroky lidská spodina komentovala smrt desítek lidí, kteří nejspíše pocházeli z válkou rozvrácené Sýrie, kde řezníci z Islámského státu vraždí a znásilňují křesťany, jezídy, ale i „neposlušné“ muslimy.

Hyeny mezi námi

I v ČR jsou lidé, kteří jásají nad smrtí nevinných lidí. Přestože v chladicím voze byly mezi 71 uprchlíky i malé děti, jedna máma, která má dle své profilové fotky sama dvě malé děti, projevila nulovou empatii a na sociální síť napsala komentář: „Lituji jen ty lidi, co to teď musí uklízet,“ napsala Ludmila Č. Skupina Obludárium, která na sociální síti Facebook zveřejňuje projevy nenávisti, pak komentář pro ilustraci přiřadila právě k její profilové fotce.  Dívka jménem Veronika R. se též vybarvila jako naprosto bezcitná osoba: „Škoda že jich nebyly stovky a nejel celý vlak.“ Uživatelka Alena N. pak okomentovala smrt jiných běženců, kteří se utopili v moři takto: „Obrovská tragédie? To by byla, kdyby se neutopil nikdo. Tohle číslo je jen kapka v moři."

Zpráva o banalitě zla

Podobné reakce nejsou výjimkou ani na českých internetových fórech. Ne vždy se jedná o extremisty, právě naopak. Nenávistné komentáře, které se radují ze smrti uprchlíků, píšou často „slušní lidé“, které denně potkáváme na ulici – prodavači, řidiči, lékaři…

Podle jednoho uživatele právě lékaři v jedné ze slovenských nemocnic se projevili jako opravdové hyeny. Zpráva o smrti uprchlíků je prý „rozesmála“. To, jak zlo ovládne i zdánlivě slušné lidi, kteří pak ospravedlňují i největší zvěrstva, zdokumentovala například Hannah Arendt (†69) už před 50 lety ve své knize Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla.

Tragédie v Rakousku

Minulý čtvrtek bylo v chladírenském voze v Rakousku nalezeno 71 těl uprchlíků, kteří se ve voze udusili. Mezi mrtvými byly podle policie i čtyři děti. Bezohlední pašeráci lidí je převáželi ve stísněném prostoru, kde nebyl žádný přísun vzduchu. Policie už v souvislosti se smrtí 71 lidí zadržela pět podezřelých, ale údajně se jedná o „malé ryby“ převaděčské mafie.