Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidovec šokoval. Mrtvé uprchlíky z kamionu bez lítosti označil za špínu a lůzu

Autor: simao - 
31. srpna 2015
09:05

Je to šokující vyjádření. Člen KDU-ČSL se své straně rozhodně postaral o pozornost, i když reklama to není dobrá. Lidovec Daniel Kalenda se totiž na Facebooku rozepsal o tom, co si myslí o sedmi desítkách mrtvých uprchlíků v kamionu v Rakousku. Líto mu jich prý není, navíc je označil za „lůzu, špínu a živel, co sem nepatří“.

Kalendovo hodnocení tragédie na rakouské dálnici, kde řidič odstavil dodávku s mrtvými uprchlíky, zaráží.

„Bože, 71 mrtvejch na dálnici v Rakousku... A máme brečet? Prej jim došel vzduch hned, co se zavřely dveře. A co má bejt? Tak nemaj bejt blbý a nemaj do toho kamionu lízt. Vůbec nejlepší by bylo, aby zůstali doma. Svět je prej zdrcen... Já netruchlím, není mi jich líto... Vůbec! Je to lůza, špína a živel, co sem nepatří,“ napsal Kalenda na Facebooku k tragédii, při níž zemřeli muži, ženy i děti. Mezi nimi i 1,5roční holčička.

Kalendův příspěvek pustil do světa jeden z jeho „přátel“ na Facebooku, politik má totiž jinak neveřejný profil. Svá slova údajně později smazal, jenže tenhle nenávistný post si začal žít na sociálních sítích svým vlastním životem. Drsný vzkaz pak měl Kalenda i pro ty, kdo se snaží uprchlíkům pomoci. „A kdo jim pomáhá, tak ať si je vezme zadarmo domů a živí si je sám, když je anděl štědrosti a samaritán! Já tuhle zemi ani Evropu zčernat nenechám,“ tvrdil bývalý předseda městské organizace KDU-ČSL v Liberci Kalenda. 

Jeho slova vzbudila pozdvižení i mezi samotnými lidovci. „Kalenda okamžitě musí opustit svůj post. Je to nepřijatelné vyjádření,“ napsal na Twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský. Kalenda přitom v době psaní příspěvku zastával funkci člena okresního výboru a celostátní rozhodčí komise KDU-ČSL. „Když Kalendu čtu podruhé, tak si myslím, že je zralý na vyšetřování. Ne lékařské, ale policejní,“ neodpustil si taktéž na Twitteru rýpnutí do lidovců europoslanec ANO Pavel Telička.

Vedení lidovců dalo od Kalendy ruce pryč. „Od postojů D. Kalendy k uprchlické problematice a především jeho nedávného vyjádření k tragické smrti 71 uprchlíků na sociální síti se zcela distancujeme,“ vzkázala mluvčí KDU-ČSL Petra Hrušová pro Blesk.cz.

Kalendovo vyloučení bude řešit městská organizace, sám politik se vyjádřil ke kauze, kterou jeho xenofobní a rasistický status na Facebooku vyvolal, pro iDnes.cz. Ovšem opět značně kontroverzně. Své šokující počínání totiž považuje za „odchylku“.

„Odchylky se najdou v každé straně, ale to není důvod, proč bych měl stranu opustit... Jsem holt kritik... Své názory se nebojím říct veřejně, na lynč jsem zvyklý, nebylo by to poprvé, kdy jsem dostal takhle přes čumák,“ řekl serveru Kalenda.

Bělobrádek: Omluvil se a rezignoval

Lidovci pak jednání o Kalendově dalším osudu patrně uspíšili. „Dnes je okresní ve čtvrtek krajský výbor strany v Liberci. Projedná případ neakceptovatelných výroků pana Kalendy. Návrh na vyloučení,“ prozradil totiž v pondělí na Twitteru další europoslanec za lidovce Pavel Svoboda.

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka se Kalenda za svůj text omluvil, rezignoval na funkce a strana bude dále jednat o jeho vyloučení.

salto ( 31. srpna 2015 16:36 )

Určitě bych to formuloval jinak, ale v podstatě má pravdu. tady se jedná o střet dvou kultur. Ne že by ta naše byla něco extra, ale proti nám stojí kultura která se zastavila před 500-1000 lety. Vypadá to, že někdo z nich chce pracovat, popřípadě se přizpůsobit lidem, kteří jsou zde doma? Co čeká nás a naše děti

modroro ( 31. srpna 2015 14:32 )

Ať žijí 50.tá léta. Zase se historie opakuje. Vlastní názor je potlačován. Názor většiny se zase překrucuje, aby byl politicky korektní. Mmch ani mě už kamion s mrtvými nijak nezajímá. Spíše mě zajímá budoucnost této země a Evropy. Kam budeme kráčet. Jestli vůbec budeme moci kráčet. Ptám se proč jsou sbírky na nemocné, když tito nově příchozí mají vše zdarma. Z jakého titulu si zasloužili využívat náš systém. Proč naši důchodci žijí z minima. Proč se potlačuje zdravý rozum. My nejsme a nebudeme schopni tohle uživit. Bohužel migranti se ptát nebudou na naše svolení.

covampotom ( 31. srpna 2015 13:58 )

Máš pravdu, soudruhu, a soudit by je měl soudce z lidu a přísedící by mu měli dělat ti imigranští jaderní inženýři, co připomínají kobylky.

elvier ( 31. srpna 2015 13:50 )

Rekl svuj nazor,byt v Ackovem opjeni a musi z kola ven.napsal to fakt osklive.je politik tak si ma davat bacha,co da na FB

frantacizek ( 31. srpna 2015 13:07 )

 tak oni ti panbíčkáři jsou všichni na hlavu a pokrytci, co si budeme povídat. Tenhle drží beztak doma ve sklepě nějakého ministranta a merdá ho tam jako koníčka

Zobrazit celou diskusi