Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zátah na uprchlíky na nádraží v Břeclavi: »Překonat ostnatý drát nebyl problém«

Autor: Petr Podroužek - 
31. srpna 2015
05:03

Nočními mezinárodními rychlíky přicestovalo v noci na neděli do Česka 49 běženců. V akci bylo 30 příslušníků cizinecké policie, Blesk jejich práci sledoval.

Břeclav, sobota 23:45 hodin. Na nástupiště přijíždí vlak Chopin z Vídně směřující do Německa. Policisté se rozdělují na skupiny a okamžitě míří do vagonů. Na kontrolu mají jen pár minut. „Nejvíce jich bývá za lokomotivou,“ poznamenává jedna z policistek.

Hned za dveřmi prvního vozu narazí na cizince, který má, stejně jako všichni ostatní později zadržení, platnou jízdenku. Nikoliv už doklady. Ven se mu nechce. Na peróně mu na ruku policista píše pořadové číslo a zkratku, odkud přijel.

„Dělá se to, pokud v krátké době přijedou po sobě dva vlaky, a jen u velkých skupin, aby se utečenci nepomíchali, protože se poté rozhoduje o tom, kam jsou případně vráceni,“ vysvětluje Kateřina Rendlová, mluvčí cizinecké policie.

„Tady jsou další. Je jich hodně. A tady ještě jeden,“ zní z útrob vagonů. V uličce jsou lidé na útěku z domova doslova našlapáni jeden na druhém. Povětšinou jen muži.

„Chceme do Německa. Prý je tam dobře, aspoň mi to po internetu psal známý. Na cestě jsme měsíc. Překonat maďarské hranice s ostnatým drátem nebyl problém,“ tvrdí Mohamad Elal ze Sýrie. Z mnohých počáteční obavy ze zadržení opadly, usmívají se nebo vytahují cigarety. Vzápětí nastupují do autobusů a jsou odváženi do policejní tělocvičny.

Neděle 00:45, na břeclavském nádraží není po policejní akci ani památky. V rychlíku Metropol z Budapešti nebyl uprchlík ani jeden.

Video Bleskové zprávy 31. 8. 2015 - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 31. srpna 2015 11:59 )

naidka: Nedojímá mě žádná fotografie s děcky. Když se rodiče vydají do Evropy přes moře na nějakém gumovém člunu, riskují životy svoje i těch děcek. Je to jejich věc a jejich rozhodnutí.

hejhej ( 31. srpna 2015 11:57 )

A o tom to je. Derou se do cizích zemí, mnohdy bez dkladů a ještě budou vyřvávat, že jsou zadrženi. Kdo je zvědavý na jejich nemoci, možná jsou mezi nima i teroristi. Mnohdy se chovají v cizí zemi jako divoká zvěř. Pak se nikdo nesmí divit negativní reakci. Kdo je máživit a platit ubytování. Zase slušní daňoví poplatníci. U nás živíme rychle se množíci a cikány a přibudou další rychle se množící arabi, navíc s násilníckým náboženstvím.

kiwi65 ( 31. srpna 2015 10:50 )

 Pochytat,zjistit totožnost,vrátit zpátky odkud přišli.Když je chytí podruhý,doživotní zákaz Česka a EU a jako bonus uhradit veškerý náklady.Nemají li peníze nahnat na naše dálni a silnice ať si dluh odpracují....

buban ( 31. srpna 2015 10:25 )

Zajímalo by mě, kolik jich zadrží na zelené hranici např. ve Schrattenbergu, kam jezdí busy z Vídně a odkud je to k nám 3km.

zigzag ( 31. srpna 2015 10:16 )

Me taky varì krev, kdyz denne slysìm v telce kolik zase chudàku "zachrànili" u brehu Afriky.

Zobrazit celou diskusi