Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maďarsko staví protiuprchlický plot? Pak samo nectí evropské hodnoty, říká francouzský ministr

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius se tvrdě opřel do východní Evropy
Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius se tvrdě opřel do východní Evropy  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK - 
30. srpna 2015
11:50

Podle francouzského ministra zahraničí je přístup některých východoevropských zemí k imigrantům skandální. Laurent Fabius je přesvědčen, že se to týká i Maďarska, které buduje plot na hranici se Srbskem. Podle něj je to právě Budapešť, kdo nerespektuje evropské hodnoty.

Šéf francouzské diplomacie řekl, že je šokován, když slyší hovořit o běžencích jako o „produktech“. „Neměli bychom zapomínat, že to jsou muži, ženy a děti se svými úzkostmi a nadějemi,“ zdůraznil Fabius v nedělním rozhovoru s rozhlasovou stanicí Europe 1, televizí RTL a listem Le Monde.

„Když vidím jistý počet zemí Evropy, které neakceptují kvóty, pokládám to za skandální,“ řekl Fabius. Dodal, že tyto země se nacházejí na východě kontinentu.

Evropská komise navrhovala přerozdělení části uprchlíků mezi unijními zeměmi na základě závazných kvót. Dobrovolné přijímání uchazečů o azyl podle agentury AFP naráží na nedostatek ochoty v zemích, jako je Maďarsko, Slovensko, Slovinsko nebo Rakousko. Česká republika je jedním ze států, které se zavedením závazných kvót nesouhlasí, a hodlá uprchlíky přijímat dobrovolně podle svých možností.

Celá Evropa musí převzít odpovědnost

Odvážně se k této problematice podle Fabiuse staví Německo a Francie je po jeho boku, ale odpovědnost by podle ministra měla převzít celá Evropa.

Jmenovitě se Fabius vyjádřil kriticky vůči Maďarsku, které podle něj nerespektuje společné evropské hodnoty“, když na své hranici staví plot. Podle něj by Budapešť měla bariéru odstranit a Evropská unie by měla vést vážnou debatu s maďarskými představiteli.

Maďarsko v sobotu na hranici se Srbskem dokončilo stavbu plotu, od kterého si slibuje zastavení přílivu migrantů do země. Plot se vine podél celé 175 kilometrů dlouhé hranice se Srbskem a zbývá ho ještě vyhnat do plánované výšky čtyř metrů.

Přistěhovalecká vlna podle Fabiuse jen tak neskončí a bude trvat několik let. Jejími příčinami jsou totiž chudoba, oslabení států a války. Klimatické změny pak v příštích letech tento jev ještě posílí.