Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak pracuje uprchlická mafie: Smrt za 115 tisíc Kč!

Autor: Veronika Kynclová - 
30. srpna 2015
14:33

Tragédie 71 uprchlíků ze Sýrie, kteří se udusili v chladírenském voze, šokovala Evropu. Jejich mrtvoly našli v kamionu zaparkovaném u dálnice v Rakousku. Na zoufalství běženců si ale pašeráci založili slušný byznys a vydělávají na nich majlant!

Díváte se na snímky pašeráků, kteří jsou za smrt 71 uprchlíků zodpovědní. Jedná se o bulharského obchodníka libanonského původu, jenž je majitelem nákladního auta, a dva řidiče (Bulhara a Afghánce). Poslední zadržený je rovněž Bulhar. Čtveřice mužů byla v souvislosti s případem zatčena v Maďarsku, včera na ně soud v Kecskemétu uvalil měsíční vyšetřovací vazbu.

»Chceš se dostat do Evropy? Tak koukej tvrdě zaplatit!« Tímhle krédem se řídí bez rozdílu všichni pašeráci. A o tom, že jim to sype, svědčí i fakt, že obchod s lidmi dosahuje celosvětového ročního obratu asi 26 miliard dolarů (v přepočtu skoro 629 miliard Kč)!

Uprchlíci tak musí platit převaděčům, jednotlivcům, ale i organizovaným gangům. Komunikují s nimi přes sociální síť Facebook nebo prostřednictvím aplikace Viber či WhatsApp. Důvod? Podobná komunikace se potom hůře dohledává… Pokud se s nimi domluví, začíná jim dlouhá cesta do Evropy, při níž jim jde mnohdy o život. 

O vysokých rizicích svědčí i to, že jen za letošní rok se ve Středozemním moři utopilo přes 2 tisíce běženců! Přitom cesta na lodi vyjde podle odhadů až na 2500 dolarů (asi 60 tisíc Kč). Obecně platí, že ti, kteří prchají ze Sýrie, v níž zuří válka a z níž většinu ovládají teroristé z Islámského státu (IS), si musí připlatit více než Afričané. Zato ale mají lepší místa na lodi.

Pokud jde o střední Evropu, na obchodu s lidmi vydělávají zejména Turci či Rumuni. Jenže problém s pašeráky a propracovanou sítí mafiánů už se začíná dotýkat i Česka. Od začátku června už policisté zadrželi přes 1870 nelegálních migrantů a desítky převaděčů!

bredt8 ( 31. srpna 2015 09:21 )

Maji poslani sirit islam v Evrope.Nekdo vse financuje a verbuje.Utecenci maji presne informace na co maji narok a na co ne.Lzou,nevazi si prvni pomoci, tvrde vyzaduji penize,ubytovani v domech,jsou presvedceni, ze tam,kde se usadi musi dostat proste vse,co potrebuji a samozrejme financovat cestu cele jejich familie.To je od 60 lidi nahoru.Pracovat rozhodne nehodlaji,to nedelali ani ve sve vlasti.Do peti let jsou jich miliony,jak se to ekonomicky zvladne,to politici v Bruselu zrejme neresi.

Zobrazit celou diskusi