Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kvůli nim zemřelo 71 uprchlíků v náklaďáku smrti: Soud je poslal na měsíc do vazby

Autor: ČTK, dce - 
29. srpna 2015
16:37

O vazbě pro čtyři obviněné řidiče náklaďáku smrti se jednalo za zavřenými dveřmi několik hodin. Soud je nakonec poslal do vazby na jeden měsíc. Během něj bude policie věc vyšetřovat. Čtyři muži mají mít prsty v případu smrti jedenasedmdesáti uprchlíků, kteří se udusili v transportním náklaďáku.

Soud v maďarském Kecskemétu uvalil měsíční vazbu na čtyři muže podezřelé z podílu na smrti 71 uprchlíků v chladírenském voze v Rakousku. Soud vyhověl žádosti maďarských žalobců.

„Doba předběžného zadržení čtyř podezřelých byla prodloužena do 29. září,“ oznámil soudce Ferenc Bicskei na tiskové konferenci poté, co skončilo uzavřené jednání soudu. Toho se zúčastnili i samotní podezřelí, kteří byli podle agentury AP předvedeni v poutech. Každý z nich si nesl lahev s vodou.

Těla pravděpodobně syrských uprchlíků našla rakouská policie ve čtvrtek v odstaveném nákladním voze na dálnici mezi Budapeští a Vídní. Pro podezření z podílu na tragédii byli v Maďarsku zadrženi tři Bulhaři a jeden Afghánec.

Podle agentury APA jde mimo jiné o bulharského obchodníka s libanonskými kořeny, který je majitelem nákladního auta, a také o dva řidiče, Bulhara a Afghánce.

Mluvčí rakouské policie Helmut Marban ujistil, že „milimetr po milimetru“ vyšetřovatelé zkoumají také chladírenskou dodávku. V současnosti jsou rovněž vyhodnocovány mobilní telefony obětí, které by měly usnadnit zjištění jejich totožnosti a původ. Nalezené doklady přitom nasvědčují tomu, že přinejmenším část obětí pochází ze Sýrie.

Není jasné, jak dlouho mrtvá těla byla zavřená v automobilu, který v minulosti patřil slovenskému masokombinátu Hyza a dosud nese logo této firmy. Těla uvnitř ale byla už ve značném stádiu rozkladu. Podle maďarských úřadů vyjel do Rakouska právě z Kecskemétu v centrálním Maďarsku.

Uprchlíci se uvnitř náklaďáku pravděpodobně udusili. Řidič pak auto odstavili ve středu ráno na silnici a opustili ho.

bredt8 ( 30. srpna 2015 17:28 )

Neverte,ze plati tolik.U nas zase rikaji, ze plati 500 - 1 000 EU.Arabaci i exoti radi prehaneji.

hejhej ( 30. srpna 2015 16:15 )

Uprchlíci, a nejsou jenom ze Sýrie,by si mohli zjistit, že pro ně a hlavně jejich ve většině případu násilnickou víru v Evropě nesvítí "zelená". Riskují životy a cpou peníze mafiánským převaděčům do chřtánu. EU už dlouho žvaní , ale nic pro ochranu Evropanů nedělá. Představa, že budou po ulicích chodit zahalené ženské ponížovány muži, vraždy a znásilňování je u nich běžné, 5x denně třískat hlavou o zem a vzývat Alláha, je přímo děsivá.

sores ( 30. srpna 2015 11:16 )

Okamžitě ty vrahy také zabít! Pravda je, že se to teď mele v celém světě a nejhorší je, že bude ještě mnohem ale mnohem hůře. Sice to potrvá ještě nějaký čas ale stejně to dopadne pro lidstvo špatně. Zlo plodí zase jen zlo! Člověk je odporný živočich, zlo převládá nad dobrem.

naidka ( 30. srpna 2015 08:31 )

Plně se ztotožňuji s tvým názorem. Sledovat, kam se Evropa řítí....bojím se války mezi černými a bílými....je to strašná bezmoc a averze vůči černému moru. Stokrát jsem se zařekla, že už o tom psát nebudu.

budlikybudli ( 29. srpna 2015 23:54 )

 spis by jim mela EU zaplatit podil z toho, co na techdle parazitech usetri.......ano...stal se ze me rasista a xenofob a nejsem na to pysnej....ale neni to moje vina, ale vina tech, co tohle to vysavani Evropy zpusobili.....kdyby to resili vcas.....71 islamskejch cmoudu mohlo byt v Syrii a zili by......howg

Zobrazit celou diskusi