Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

52 uprchlíků se udusilo v podpalubí lodi. Sicílie obviní členy posádky z vraždy

Autor: ČTK - 
28. srpna 2015
20:04

Na Sicílii v pátek policie zadržela deset lidí, kteří jsou podezřelí z podílu na smrti více než 50 uprchlíků. Zemřeli na plavidle mířícím z Libye. Švédské lodi se podařilo zachránit 439 pasažérů, v nákladním prostoru ale posádka našla 52 mrtvých. Pravděpodobně se udusili.

Sicilská prokuratura nechala zadržet všech deset členů posádky lodi. Je mezi nimi sedm Maročanů, dva Syřané a jeden Libyjec. Uprchlíci, kteří na lodi s udušenými lidmi rovněž cestovali, po čtvrtečním připlutí do Itálie vypověděli, že posádka s cestujícími zacházela velmi nevybíravě.    

„Když se migranti snažili upozornit na nedostatek vody a čerstvého vzduchu, zacházelo se s nimi velmi špatně, bili je a vyhrožovali nožem,“ popsal podmínky na cestě přes Středozemní moře šéf policie v Palermu Carmine Mosca.

60 lidí v prostoru s motorem a jen dvěma okénky   

Prokurátor Maurizio Scalia uvedl, že v nákladním prostoru lodi, který byl vysoký jen jeden metr, bylo natlačeno 60 lidí a že ve stejném prostoru byl i motor a pouze dvě malá okénka. Deset zadržených proto kromě obvinění z pašeráctví čeká také obvinění z vraždy, uvedla agentura AP.    

Mosca upozornil, že pašeráci v některých případech vybírají zvláštní příplatek až 4000 eur (108 000 korun) od těch běženců, kteří chtějí mít místo na palubě, kde nehrozí nebezpečí udušení. Další poplatky se prý platí za to, že cestující dostanou plovací vestu. V tomto případě to však takto nebylo a místa na lodi běženci zaujali ve chvíli nalodění bez ohledu na to, kolik který z nich zaplatil, řekl policejní šéf.  

Podle údajů OSN letos při snaze přeplout moře do Evropy zahynulo již téměř 2 400 uprchlíků, zatímco za celý loňský rok to bylo 3 279. Nejnebezpečnější je v tomto ohledu cesta z Libye do Itálie: ve čtvrtek se u libyjského pobřeží potopila loď a zemřelo pravděpodobně až 200 lidí.