Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nová železná opona? Maďarsko staví plot, Estonsko a Lotyšsko se přidávají

Autor: mb - 
28. srpna 2015
18:04

Kvůli nezvladatelnému přílivu uprchlíků Maďarsko nyní dokončuje na hranici se Srbskem 175 kilometrů dlouhý plot. A zřejmě tím inspirovalo i ostatní evropské země. Estonsko a Lotyšsko mají stejný plán. Vzniká v Evropě nová „železná opona“?

Neuvěřitelných 130 tisíc uprchlíků již letos dorazilo do Maďarska. I když drtivá většina z nich v zemi nechce zůstat a putují dál na Západ (nejčastěji do Německa), policisté si nevědí s náporem uprchlíků rady, a Maďarsko proto staví plot, který má uprchlickou vlnu zastavit. Maďarské „know-how“ už plánují zkopírovat další evropské státy.

Východní „invaze“

Přestože hlavní vlna uprchlíků proudí přes Řecko a Itálii dál do Evropy, Estonsko i Lotyšsko se též potýkají s problémem nelegální migrace. Estonsko proto oznámilo, že na hranici s Ruskem postaví 100 km dlouhý a 2,5 metru vysoký plot. Stejný plán má i Lotyšsko. „Zadrželi jsme již 300 Vietnamců. Nejde o utečence z Vietnamu, ale z Ruska. Pracovali tam nelegálně, ale kvůli zpřísnění ruské imigrační politiky a zhoršení hospodářské situace nyní prchají k nám,“ prozradil lotyšský ministr vnitra Richard Kozlovskis (46).

Železná opona?

Ozývají se však hlasy, že v případě pobaltských států nejde o uprchlíky, ale snahu fyzicky se odříznout od Ruska. Podobný projekt oznámila například Ukrajina již před rokem, ale kvůli občanské válce práce prozatím váznou. Jak ukazuje maďarská zkušenost, i s plotem a ostnatými dráty si uprchlíci hravě poradí. Pokusy jednotlivých států EU tak spíše připomínají novou „železnou oponou“, která je ovšem skrz naskrz děravá.

plzenska ( 28. srpna 2015 20:27 )

ty ploty jsou na nic, když do nich nepustí proud !

datelobecny ( 28. srpna 2015 19:46 )

Už nám ušáci pomáhají, dávají plaváčkům prachy na cestu do Evropy. To zjistila rakouská policie při vyslýchání uprchlíků... Chtěli zjistit, kde najednou se vzala taková vlna uprchlíků.

zigzag ( 28. srpna 2015 19:41 )

Pry si jich veme rovnych 9000, no neber to, u nich se to ani nepozna...jak plivnuti do more.

datelobecny ( 28. srpna 2015 19:18 )

Evropské politické "elity" utahují šrouby - musíme si je prý vozit rovnou ze Sýrie a ze severní Afriky, aby už další dezertéři neuhynuli na cestě za evropskými sociálními dávkami! Den D se blíží, ty kobylky nás požerou a politici zdrhnou do svých mimoevropských rezidencí. V Německu už to vypadá jak v Africéarábii, ve Francii zas očekávají další teroristické útoky...

zigzag ( 28. srpna 2015 19:06 )

A velike

Zobrazit celou diskusi