Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

České přípravy na vlnu běženců: 300 míst v tělocvičnách, v záloze stany

Autor: ČTK, Daniela Soukalová - 
28. srpna 2015
14:10

Na jihu Moravy je připraveno 300 provizorních míst pro uprchlíky. Pokud by nestačila, pomůžou i stany. To je výsledek páteční koordinační porady na ministerstvu vnitra v souvislosti s hrozícím zvýšením přílivu uprchlíků do Česka, kde byl i ministr Milan Chovanec (ČSSD). Podle aktuálních informací se nicméně aktuální migrační vlna z Maďarska zřejmě České republice vyhne.

Policie je momentálně připravena na jednorázovou skupinu zhruba 300 běženců. A to od eskortu až po její krátkodobé ubytování a péči spojenou s jejich zadržením na všech krajských zařízeních.

300 míst na jižní Moravě by mohlo být ve veřejných budovách, jako jsou například tělocvičny a další k tomu uzpůsobená místa.

Jsou to ale pouze přechodná opatření, která by umožňovala pobyt uprchlíků do řádu týdne. Pokud by nestačily mimořádné kapacity, tak by vznikla další místa například ve stanech. Hasičský záchranný sbor je připraven v této situaci uvolnit své kapacity stanů, lehátek, dek, spacáků tak, aby byli schopni uzpůsobit jakékoli místo v pevné budově nebo v polních podmínkách pro větší výskyt cizinců.

Pokud by se vlna uprchlíků přiblížila počtu 1000 za jediný den, je ministerstvo vnitra připraveno požádat o pomoc Armádu České republiky.

Informace většímu proudu zatím nenasvědčují

Aktuální data především z Rakouska nenasvědčují tomu, že by se přes Česko měl přehnat nějaký markantní počet uprchlíků.

„Minulý týden bylo na území České republiky zadrženo 387 uprchlíků, ty týdny předtím to bylo mezi 200 a 300, v případě, že by došlo k nějakému jednorázovému zajištění osob, a teď mě nechytejte za slovo, například nad 200 osob, tak máme připravený nějaký krizový plán,“ uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Na území celé Evropské unie se pak vedou debaty o tom, zda uprchlíci, kteří si už svou žádost o azyl podali v jiném státě a dali se na další pochod, budou muset být také nadále drženi v rámci záchytných lhůt v zařízeních pro běžence. Vnitro o tom momentálně jedná s ombudsmankou.

Boj s organizovaným zločinem

Rakouská policie ve čtvrtek nedaleko hranic s Maďarskem našla v odstaveném chladírenském voze přes sedmdesát mrtvých běženců. Ministr vnitra je označil za výsledek operování zločineckých skupin v Evropě.

„Zločinecké skupiny momentálně operují v celé Evropě a ty proudy lidí, co sem vidíme přicházet, sem přichází za úplatu,“ upřesnil. Tuto situaci označil za boj s organizovaným zločinem.

Už dva měsíce pracuje Policie ČR v režimu zvýšeného pohybu služby. Kontrolují kamiony i autobusy a dále kontroly provádět budou. Doufají, že to, co se stalo v Rakousku, se už nebude opakovat. „Na druhou stranu to nelze vyloučit nikde na území Evropy a my kvůli tomu nebudeme přijímat žádná mimořádná opatření, ta, co zde už měsíc nebo měsíc a půl platí, jsou podle nás dostatečná,“ dodal Chovanec

Zobrazit celou diskusi