Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Policie zadržela čtyři řidiče kamionu smrti. Zemřelo v něm 71 uprchlíků

Autor: mb, kal - 
28. srpna 2015
14:40

Bezohlední převaděči zmařili v kamionu nalezeném na rakouské dálnici 71 lidských životů. Rakouská policie uvedla, že mezi běženci bylo 59 mužů, osm žen i čtyři děti. Třem chlapcům bylo 3, 8 a 10 let, děvčátku 1,5 roku. Maďarská policie zadržela čtyři podezřelé - řidiči měli být tři Bulhaři a jeden Afghánec. Blesk.cz o kamionu smrti získal podrobnosti.

„Auto bylo uvedené do provozu v roce 2001. Prodali jsme ho v roce 2014 na náhradní díly,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Na kamionu, který původně vozil kuřecí maso, zůstala loga potravinářské firmy z tohoto holdingu. Firma Hyza ale nemá s incidentem nic společného.

„Poslední stopa vede do autobazaru v Budapešti, kam bylo prodáno 23. ledna 2015. Bylo pojízdné, chladicí zařízení už nebylo funkční. Byla poškozená elektroinstalace, na autě byla částečná koroze,“ popsal Hanzelka. Šlo o vůz Volvo FL 6 L 42 R o maximální hmotnosti 12 tun a s nejvyšší hmotností nákladu 5700 kilogramů. "Při našem odprodeji měl najeto 750 tisíc kilometrů, technickou kontrolu měl platnou do srpna 2014, buď mu tedy noví majitelé museli udělat technickou kontrolu, nebo jezdili s propadlým techničákem," dodal mluvčí.

 

V Rakousku našli v dodávce desítky mrtvých uprchlíků. V Rakousku našli v dodávce desítky mrtvých uprchlíků. | EPA

Policie stále zkoumá hrůzný nález, těla budou převezena na podrobnější zkoumání do Vídně, ale rakouské úřady už vyloučily, že by mezi uprchlíky byli běženci z Afriky. Na místě se našel syrský pas a předpokládá se tak, že většina obětí pocházela z Blízkého Východu.

Převaděčská mafie

Lidé v kamionu zemřeli kvůli bezohlednosti převaděčů. Těm bylo úplně jedno, že 71 lidí nemá ve stísněném prostoru dostatek vzduchu, a když přišli na to, že běžence ve vozidle udusili, z místa činu zbaběle prchli. Policie v Maďarsku ale zadržela čtyři podezřelé - tři Bulhary a jednoho Afghánce.

Dle policejního ředitele Burgenlandska Hans Petera Doskozila muži vůz s velkou pravděpodobností řídili. Nejspíše se ovšem jedná pouze o nejníže postavené členy převaděčské mafie, policie už vydala čtyři evropské zatykače na další podezřelé.

Ministryně: Soucit je málo

„Vyjádřit soucit je málo, musíme jednat,“ vyzvala na tiskové konferenci rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner (51). Podle ministryně je nutné vyhlásit „nulovou toleranci“ převaděčským gangům a zároveň umožnit uprchlíkům legální imigraci do Evropy. „Současně je ale třeba řešit příčiny krize v regionu,“ prohlásila Mikl-Leitner.

Uprchlíci proudí dál

Rakouské úřady očekávají, že v nadcházejících dnech se počet běženců přicházejících do země přes Maďarsko zvýší. Policie v Burgenlandu, který s Maďarskem sousedí, a také v Štýrsku a Korutanech proto dostane posily.

lenus215 ( 29. srpna 2015 11:59 )

 Ejha... niekomu to asi prasi na hlavu ked LEN 71 ? Teba tam mali zavriet.. !!

mikysy ( 28. srpna 2015 18:57 )

Coze...jen 71 ??? Tak to mne mrzi !!!

Zobrazit celou diskusi