Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Děsivý součet z kamionu smrti. Mezi 71 uprchlíky byli tři kluci i roční holčička

Autor: ČTK, kal - 
28. srpna 2015
11:18

59 mužů, osm žen a čtyři děti, nejspíš Syřané. Celkem 71 lidí zemřelo zavřených v kamionu smrti na rakouské dálnici. Jedno z těl podle rakouské policie patřilo holčičce ve věku jednoho a půl roku. Další tři děti byly chlapci ve věku 3, 8 a 10 let. Maďarská policie zadržela čtyři podezřelé, řidiči byli zřejmě tři Bulhaři a jeden Afghánec.

V nákladním voze nalezeném ve čtvrtek na východě Rakouska bylo 71 těl běženců. V pátek to podle agentury APA oznámil mluvčí rakouského ministerstva vnitra Alexander Marakovits. Bilance značně překonala původní odhady policie, která ve čtvrtek uvedla, že mrtvých bude dvacet až padesát.

Policie předpokládá se, že uprchlíci se v chladírenském voze udusili. Kolegové pracovali celou noc a vynášeli těla, citoval list Kronen Zeitung policejního mluvčího Helmuta Marbana.

V Rakousku našli v kamionu desítky mrtvých uprchlíků. V Rakousku našli v kamionu desítky mrtvých uprchlíků. | EPA

Spletitá minulost kamionu

Auto policie našla odstavené na dálnici nedaleko hranic s Maďarskem. Policie následně vůz odtáhla do haly někdejší pohraniční veterinární stanice. Auto patří maďarské firmě, jednatel je z Ukrajiny.

„Je to tragédie, která potvrzuje má slova o nutnosti hlídání schengenského prostoru,“ reagoval pro Blesk.cz na smrt uprchlíků vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Policie je našla na dálnici v kamionu, který ještě loni patřila Babišově firmě Hyza.

„Migrace je obrovský byznys pro bezohledné lidi, kteří se neštítí ničeho. Evropská unie by měla plošně zpřísnit tresty za pašování lidí tak, aby si to každý rozmyslel,“ doplnil Babiš. Už dříve tento týden volal kvůli uprchlíkům po zavření hranic schengenského prostoru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině