Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pátrání po řidiči dodávky smrti: Mrtvé uprchlíky vezl prý Rumun

Autor: ČTK, simao - 
27. srpna 2015
20:49

Řidič dodávky, kterou našli na rakouské dálnici, pocházel prý z Rumunska. Pátrání po něm však nadále pokračuje. Podle Maďarů přitom koupil dodávku od slovenské firmy právě občan Rumunska. A zaregistroval si ji na jihu Maďarska, kde se potýkají s přívalem uprchlíků. A kde také na hranici se Srbskem vystavěli maďarskou zeď.

Po hrůzném nálezu dodávky s mrtvými uprchlíky se nejprve řešila záhada loga na voze – patří totiž slovenské firmě, náležící dle svých stránek do impéria Andreje Babiše. Tedy pod křídla Agrofertu.

Brzy však vyšlo najevo, že tato společnost již náklaďák nevlastní. „Auto s maďarskými poznávacími značkami použité na trestnou činnost bylo vyřazeno z majetku společnosti a následně odprodáno v letech 2013 a 2014, kdy bylo odprodáno dalších 20 aut tohoto typu sedmi soukromým společnostem v rámci Slovenské republiky,“ napsal přední slovenský producent a zpracovatel drůbeže Hyza v prohlášení. Auto koupila filma v Nitre, která se obchodováním s auty zabývá. V lednu vozidlo skončilo v Maďarsku, ale nový majitel nenechal odstranit polepy.

Rakouská policie se pak ve spolupráci s tou maďarskou vydala po stopách řidiče, který auto u dálnice zanechal. Šéf maďarského úřadu vlády János Lázár uvedl, že vůz od slovenské firmy koupil rumunský občan a nechal si ho zaregistrovat v jihomaďarském Kecskemétu. Mluvčí maďarské vlády proto následně uvedl, že také řidič byl patrně občan Rumunska.

Vůz byl podle policie na dálnici odstaven již ve středu. Nález ohlásila společnost Asfinag, která spravuje rakouské dálnice. Rakouská policie také uvedla, že běženci zřejmě zahynuli již před delší dobou, což dokazuje míra rozkladu těl.

Vůz byl z místa nálezu odtažen do veterinární stanice v Nickelsdorfu. Odtahové vozidlo doprovázela policejní eskorta. Mluvčí burgenlandské policie Helmut Marban přitom vysvětlil, že mrtvá těla nebylo možné vyprostit na místě, a vozidlo proto musí být přemístěno na jiné vhodné místo. Pro otevření vozu je totiž nutné nejprve vytvořit odpovídající teplotní podmínky a těch je možné dosáhnout právě až na rakouské veterině. Ohledání samotného místa nálezu dodávky pak podle kriminalistů potrvá několik dní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi