Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Připojí se Donbas na podzim k Rusku? Referendum má být v listopadu

Autor: mb - 
27. srpna 2015
17:15

Ukrajina zřejmě na podzim přijde o další část svého území, aspoň to tvrdí separatisté. Údajně plánují v listopadu referendum o připojení k Rusku a znají už i výsledek – pro připojení k Ruské federaci bude hlasovat minimálně 90 % voličů.

„Volby do místní samosprávy proběhnou v DNR (Doněcká lidová republika) zřejmě uprostřed října, v LNR (Luganská lidová republika) na začátku listopadu. Takže referendum v DNR proběhne v druhé půli listopadu, v LNR na začátku prosince,“ prozradil ruským médiím zdroj z okolí prezidenta DNR Alexandra Zacharčenka (39), který si ovšem přál zůstat v anonymitě.

Legální referendum?

Separatisté jsou dokonce přesvědčeni, že legálnost referenda uzná i OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě). „Je šance, že volby uzná i OBSE. No a jakmile bude po volbách, hned bude referendum,“ prozradil tentýž zdroj.

Jak přesně ovšem souvisí legálnost voleb do místní samosprávy s legálností referenda, už ovšem nevysvětlil. Novinář Alexandr Čalenko dokonce na stránce blízké separatistům předpověděl i výsledek referenda: „Nikdo nepochybuje o tom, jaká bude účast a jak budou lidé hlasovat. Já osobně si myslím, že za připojení k Rusku bude hlasovat více než 90 procent obyvatel DNR a LNR.“

Váhavé Rusko

Jenže problém je v tom, že idea vstupu DNR a LNR do Ruské federace není nová. Podobný nápad už zazněl před rokem, ale Moskva se tehdy stavěla k záměru spíše chladně.

Navíc byl odstraněn tehdejší vůdce separatistů Igor Strelkov (44) a spolu s ním de facto padla i myšlenka Novoruska, která by zahrnovala značnou část současné jihovýchodní Ukrajiny. Příznivci Strelkova dodnes Moskvu obviňují z toho, že „zradila“ lid Donbasu. I kdyby referendum proběhlo, není vůbec jasné, zda Moskva DNR a LNR přijme.

Kyjev nesouhlasí

Chystané referendum se samozřejmě Kyjevu líbit nebude. Ukrajina se ani rok poté, co se Krymský poloostrov stal součástí Ruska, nevzdává nároku na poloostrov. Přestože oficiálně platí mezi separatisty a Kyjevem příměří, již dva týdny dochází na frontě stále k častějším konfliktům.

Obě dvě strany se navzájem obviňují z provokací. Kvůli napjaté situaci na východě země jednal tento týden ukrajinský prezident Petro Porošenko (49) s německou kancléřkou Angelou Merkel (61) a francouzským prezidentem Francois Hollandem (61).

namoroman ( 27. srpna 2015 18:34 )

Porošenko přijel do Německa a za Hollandem s nataženou rukou: "Dejte nám na ruský plyn !" Ani Merkelová, ani Hollande se nepřetrhli... Ukrajina má primát ! Jen tento rok je na Ukrajině pokles o 16% t.j. přes 30% za rok !!! V tomto nikdo na světě Ukrajinu nepředběhne.

Zobrazit celou diskusi