Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Vlastizrádkyně!“ Merkelová se zastala uprchlíků, lidé ji vypískali

Autor: ČTK, kal - 
27. srpna 2015
10:50

Nálady města výbušných nálad nedaleko českých hranic už zakusila i německá kancléřka Angela Merkelová. Když v saském městě Heidenau mluvila o toleranci k uprchlíkům, lidé ji vypískali a ozval se i pokřik o vlastizrádkyni. Kancléřku naopak za její přístup po telefonu pochválil americký prezident Barack Obama. Heidenau je zhruba 35 kilometrů od českého Hřenska a kvůli uprchlíkům tu byly nepokoje tři noci po sobě.

„Všichni musíme jasně ukázat, že nelze tolerovat ty, kdo snižují hodnotu jiných lidí. Nelze tolerovat ty, kdo nejsou připraveni pomoci tam, kde právo i lidskost pomoc přikazují,“ řekla při středeční návštěvě uprchlické ubytovny Merkelová. Zdůraznila, že každý, kdo prchá z vlasti kvůli politickému pronásledování nebo před občanskou válkou, musí mít právo na spravedlivé posouzení žádosti o azyl a rovněž na to, aby se k němu přistupovalo lidsky.

Zahanbení kancléřky kvůli uprchlíkům

V Heidenau minulý týden demonstrace proti ubytovně pro uprchlíky přerostly v násilnosti, které trvaly tři noci. Do potyček se zapojili pravicoví extremisté i anarchisté a při výtržnostech byly zraněny desítky policistů. Kolem ubytovny pro běžence musela policie vztyčit plot, aby zajistila bezpečí lidí uvnitř.

„Zahanbuje mě, co zde běženci museli zažít,“ uvedla Merkelová. Podle ní musí politici dát jasně najevo, že Německo pomáhá a bude pomáhat tam, kde je pomoci třeba. Kancléřka také slíbila, že její vláda v září bude jednat se zástupci měst o způsobech, jak jim ulehčit při zvládání uprchlické vlny.

90 minut na uprchlické ubytovně

Merkelová původně plánovala hodinovou návštěvu ubytovny v Heidenau, nakonec ji o polovinu prodloužila. V zařízení se setkala s několika z 600 zdejších běženců, ale také s pracovníky německého Červeného kříže a s místními dobrovolníky, kteří fungování ubytovny zajišťují. Vyjádřila jim vděčnost za to, že se snaží vytvořit pro uprchlíky co nejlepší podmínky.

Během návštěvy Merkelové demonstrovalo před ubytovnou v Heidenau několik desítek lidí, které od kancléřky a novinářů odděloval policejní kordon. Merkelovou při příjezdu přivítali bučením a pískáním a skandovali hesla „vlastizrádkyně“, „my jsme národ“ a „pro běžence jsou peníze, pro nás ne“. Kancléřka při krátkém vystoupení před novináři podotkla, že bylo nepříjemné setkat se s tak silným projevem nenávisti.

Už v pondělí navštívil Heidenau vicekancléř Sigmar Gabriel, který tamní události odsoudil a vyzval policii a soudy k trestání těch, kdo za výtržnostmi stojí. Gabrielova sociální demokracie následně dostala několik set výhružných e-mailů a telefonátů, kvůli hrozbě pumovým útokem musela policie v úterý dočasně vyklidit i berlínské sídlo strany.

Německo letos očekává až 800 tisíc běženců, čtyřnásobek proti roku 2014. Uprchlická vlna vyvolala napětí ve společnosti a několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářských útoků, naposledy v noci na dnešek zařízení v Lipsku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině