Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci hodnotí nejlepší nabídky na Facebooku. Je plný pašeráků lidí

Autor: mb - 
27. srpna 2015
05:30

Evropa si neví rady s rekordním počtem uprchlíků a hledá způsob, jak vlnu imigrantů zastavit. Jenže převaděčství se stalo mezitím lukrativním byznysem a do Evropy tak proudí další a další běženci s nadějí na lepší život. Nikdy totiž nebylo snadnější vybrat si „svého“ převaděče. Kontakty na podsvětí imigranti nepotřebují, stačí zasednout k počítači a přes internet si objednat služby pašeráka.

„Všechno je na internetu. Na Facebooku jsou stránky v arabštině, kde najdete veškeré potřebné informace. Telefonní čísla na pašeráky v jednotlivých zemích i recenze, jestli jsou dobří, nebo špatní,“ prozradil syrský uprchlík Hasan (30) světovým médiím. Mladý IT odborník prý za cestu ve člunu zaplatil jeden tisíc eur, tedy zhruba 27 tisíc korun. Údajně získal dobrou cenu, děti pluly za polovic.

Stačí jenom pár kliků, ověřil Blesk.cz

Blesk.cz se rozhodl tvrzení Hasana prověřit. A opravdu – stačilo pár kliknutí a člověk se probíral nabídkami typu: „Dopravím letecky z Turecka do Libye, následně lodí do Itálie. Cena 4 tisíce dolarů, musí být zaplaceno před naloděním v Libyi. Prosím volejte XXXX128676007.“

Další nabídka zněla takto: „Nabízím syrský pas za 300 dolarů. Zajistím dopravu z Turecka do Itálie za 5 tisíc dolarů, děti pod deset let cestují zdarma.“

Zasáhnou úřady?

Je otázkou, nakolik účinný by byl zásah úřadů. V Libyi, odkud vyrážejí přeplněné čluny do Itálie, panuje občanská válka, a pokud stránky začne smazávat samotný Facebook, pašeráci mohou nabídky umisťovat jednoduše na jiných stránkách. Zdá se tak, že zatím největším nepřítelem pašeráků lidí je počasí.

„Dobrý den. Omlouváme se všem za nezodpovězené dotazy. Co se týče cesty po souši, právě probíhají přípravy. Bohužel cesta po moři není nyní kvůli bezpečnostním opatřením a počasí možná,“ oznámili převaděči svým klientům v lednu. Příznivé povětrnostní podmínky však panují již několik měsíců a moře se pro pašeráky „zavře“ zřejmě až v říjnu či listopadu.

jfk65 ( 27. srpna 2015 07:09 )

 Doufám,že se najde nějaká hodná "Bestie".Určitě se jich tam pár vejde.

Zobrazit celou diskusi