Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rozzuření imigranti obsadili silnici v Miláně. Policie dav pacifikovala obušky

Autor: mb - 
25. srpna 2015
12:25

Stovky uprchlíků převážně z Afriky vyšly do ulic Milána a požadovaly lepší ubytovací podmínky. Chtěli si také vymoci vydání dokumentů a pracovních povolení. Rozvášněnou skupinu Afričanů zpacifikovala až pořádková jednotka italské policie.

„Dokumenty, dokumenty!“ skandovaly zhruba tři stovky běženců, kteří zabrali jednu z hlavních dopravních tepen ve městě. Uprchlíkům se nelíbilo ubytování v uprchlickém zařízení Červeného kříže, požadovali vydání dokumentů a též si chtěli vymoci povolení k práci.

„Špatné“ podmínky

Imigranti sice bydlí ve stanech, ale jenom proto, že azylová střediska v Itálii jsou přeplněná. Od začátku roku totiž do Itálie připlulo přes Středozemní moře okolo 100 tisíc uprchlíků a země jen stěží zvládá nápor běženců.

Imigrantská krize způsobuje napětí jak v Itálii, tak i v Evropě. Někteří politici volají po přísnějším přístupu k uprchlíkům. Protest v Miláně rozčílil italského poslance Mattea Salviniho (42) z Ligy Severu natolik, že na sociální síť Facebook napsal: „Protestujete? Tak jeďte okamžitě domů!“

Budou Češi platit?

V pondělí se sešli kvůli imigrantské krizi německá kancléřka Angela Merkelová (61) a francouzský prezident Francois Hollande (61). A shodli se na tom, že krize musí být řešena na celoevropské úrovni. Merkelová navrhuje, že se zřídí další uprchlická centra v Řecku a Itálii, ovšem na provozu těchto center se bude podílet celá EU.

„Státy EU se musí podělit o náklady v tomto projektu,“ řekla Merkelová. Přestože zejména státy bývalého východního bloku odmítly kvóty, Berlín chce údajně znovu o povinných kvótách jednat. Očekává se, že Německo letos přijme až 800 tisíc uprchlíků. Evropská komise má též v plánu navrhnout nový systém tzv. krizového ubytování běženců napříč celou Evropskou unií. Češi ale kvóty odmítají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině