Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vzdává Makedonie ochranu hranic? Uprchlíky pouští dál do Evropy

Autor: mb - 
25. srpna 2015
06:30

Evropu sužuje uprchlická krize a zdá se, že minimálně jedna země tváří v tvář imigrantské vlně rezignovala. Makedonie na svém území běžence nechce, pouští je do Evropy a dokonce jim zařizuje dopravu.

Zatímco v pátek se makedonská policie tvrdě střetla s více než tisícovkou uprchlíků, nyní se rozhodla pro zcela opačný přístup. Vítá je s otevřenou náručí. „Makedonská policie nám řekla: Vítejte v Makedonii, máme pro vás připravené vlaky i autobusy,“ popisuje svůj údiv Syřan Abdullah Bilal.

Radikální změna

Podle konzervativních odhadů jen za minulý měsíc Makedonií prošlo dále na Západ zhruba 40 tisíc uprchlíků. Davy běženců nemají konce a policie po „prohrané bitvě“, kdy se v pátek střetla s tisíci uprchlíky, zjevně změnila strategii. Davy běženců tehdy prorazily řady policie a utekly do polí a lesů.

Drtivá většina z nich se chce dostat do vyspělých zemí, jako jsou Německo, Francie či Británie, a Makedonie se rozhodla, že jim to umožní. „Je to šílenství, přijíždějí taxíky z okolních měst, autobusy je vozí dnem i nocí,“ popsal dopravní chaos makedonský taxikář.

Maďarský plot

Zatímco Makedonci pouštějí běžence dál na Západ, Maďaři přišli s opačným řešením. Na hranici se Srbskem, odkud do země proudí nejvíce uprchlíků, staví 4 metry vysoký plot.

Jenže vypadá to, že zbytečně. Imigranti si i v tomto případě vědí rady. Jednoduše podplácejí policii, aby je pustila dále. Údajně za 50–100 euro (1350–2700 korun) jim zkorumpovaní policisté ukážou, kde mohou překročit hranici.

Konec Evropy?

Uprchlická vlna vyvolává po celém evropském kontinentě xenofobní nálady a politici již otevřeně mluví, že bude nutné obětovat některé základní principy EU, jako například volný pohyb osob.

Německem otřásly protipřistěhovalecké demonstrace, kdy dav lidí zaútočil na autobus s uprchlíky. Vicekancléř Německa Sigmar Gabriel (55) prohlásil, že se jedná o „největší výzvu od sjednocení země“ a neméně dramaticky je uprchlická krize vnímána v Itálii, která je pro mnohé vstupní branou do Evropy, ale i cílovou stanicí. „Evropa nyní znovu objeví svou identitu nebo ji navždy ztratí,“ prohlásil italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni (60).