Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká policie hlásí nový uprchlický rekord. A Bavoři volají po zavření hranic EU

Policisté zadrželi dodávku plnou uprchlíků!
Policisté zadrželi dodávku plnou uprchlíků!  (Autor: krimi-plzen.cz)
Autor: kal, ČTK - 
24. srpna 2015
10:50

Příliv běženců do Česka se stupňuje. Policie o víkendu zajistila 235 běženců a za celý minulý týden jich bylo 372. Denní průměr odhalených běženců se tak zvýšil na 53, před týdnem to bylo 44. Uvedla to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Z německého Bavorska přitom zaznívá hlas po obnovení hraničních kontrol Evropské unie.

Policie od poloviny června zpřísnila kontroly zaměřené na migraci. Od té doby se počet zadržených běženců vyšplhal na 1870.

Místo jednotlivců teď přicházejí skupiny

Na začátku zvýšených kontrol policisté většinou odhalovali menší skupiny běženců. V současnosti zadržují mnohem větší skupiny, v kterých bývá i několik desítek lidí. Podle Rendlové se tento trend potvrdil i v minulém týdnu.

„V celkovém počtu zajištěných cizinců opět dominovaly početné skupiny osob, kdy největší z nich byla zjištěna v noci ze soboty na neděli v mezinárodním vlaku Metropol na Břeclavsku,“ uvedla Rendlová.

Tato skupina běženců čítala 66 osob. V minulém týdnu bylo odhaleno také 48 lidí, které převážela dodávka po dálnici D5. Při cestě rychlíkem Metropol bylo zajištěno také 50 běženců na pražském hlavním nádraží. Tento mezinárodní vlak jezdí na trase mezi Budapeští, Bratislavou, Prahou a Berlínem.

V těchto velkých skupinách podle Rendlové cestovalo 41 žen a 55 dětí, což je další změna, kterou policisté v poslední době zaznamenali. Na začátku zvýšených kontrol totiž přes české území nelegálně cestovali hlavně muži, dnes je ve velkých skupinách zvýšený počet žen i dětí.

Pět převaděčů v rukou zákona

Policie minulý týden také zahájila trestní řízení s pěti údajnými převaděči, kteří jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. „V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do dvanácti let,“ doplnila Rendlová.

Za první pololetí letošního roku bylo v Česku odhaleno celkem 3018 migrantů, což bylo téměř o polovinu více než loni. S přílivem běženců, zejména z oblastí zasažených boji, se v poslední době potýká celá Evropa.

Bavorsko chce solidaritu v EU, nebo hraniční kontroly

Pokud se všechny země Evropské unie nebudou podílet na řešení přistěhovalecké vlny, nebude možné udržet volný pohyb osob v osmadvacítce a bude nutné obnovit hraniční kontroly.

Uvedl to ministr vnitra sousedního Bavorska Joachim Herrmann v rozhovoru, který v pondělí přinesl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Německo patří mezi nejoblíbenější evropské cíle imigrantů, vláda očekává, že v zemi letos požádá o azyl až 800 tisíc lidí.

„Kdo nebude jednat, dává v sázku volný pohyb osob v Evropě a ponese odpovědnost, pokud se Německo bude cítit donuceno k tomu, aby znovu zavedlo hraniční kontroly,“ řekl Herrmann. Podle něj je sice cílem svobodu pohybu v rámci EU udržet, je to ale možné jen v případě, že budou všichni dodržovat stejná pravidla.

„Když se zcela nekontrolovaně a neřízeně valí tisíce lidí přes řecké a italské hranice do Evropy s hlavním cílem dostat se do Německa, systém (volného pohybu osob) přestává fungovat a vytrácí se souhlas s jeho existencí,“ varoval bavorský politik.



Herrmann vyzval k vybudování velkých středisek pro přijímání uprchlíků v Řecku a v Itálii, která by měla být zřízena a provozována evropskými úřady. Na základě jednotných pravidel by se v těchto střediscích mělo rozhodovat o tom, zda se běženci musí vrátit do země původu, nebo zda dostanou v EU azyl. Uprchlíci, které Unie přijme, by měli být podle Herrmanna rozděleni mezi členské státy na základě „spravedlivého klíče“.

Německo se letos potýká s největší přistěhovaleckou vlnou v historii země, a to vyvolává napětí v německé společnosti. Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku.

Například v noci na pondělí vyhořelo připravované ubytovací středisko ve Weissachu na jihu země. V saském Heidenau v pátek večer přerostly demonstrace proti běžencům v násilnosti, které pokračovaly i další dvě noci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině