Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nepokoje u českých hranic. V Sasku se lidé stále bouří kvůli uprchlíkům

Autor: ČTK - 
24. srpna 2015
07:14

V saském Heidenau se třetí noc po sobě odehrály výtržnosti. Členové krajní levice napadli nedaleko uprchlického centra skupinu lidí, kteří zřejmě patřili ke stoupencům krajní pravice, informovala v noci na pondělí agentura DPA. Svědci hovoří o několika zraněných.

Před uprchlickým střediskem dříve ten den pokojně demonstrovalo zhruba 250 antifašistů a provolávalo pozdravy na přivítanou uprchlíků. Potyčky přišly při cestě na nádraží. Policisté, kteří demonstranty vyprovázeli, proti výtržníkům použili slzný plyn.

Nepokoje se ve městě nedaleko hranic s Českou republikou odehrály i v předchozích dnech. Páteční demonstrace proti přijímání běženců přerostla v násilnosti, při kterých bylo zraněno více než 30 policistů. V noci na neděli pak zhruba 200 radikálů házelo petardy a lahve na policisty.

Město by měl v pondělí navštívit německý vicekancléř Sigmar Gabriel. List Der Tagesspiegel na svém webu poznamenal, že Gabriel bude prvním členem spolkové vlády, který město navštíví, aby situaci vyhodnotil. Gabriela budou doprovázet heidenauský starosta Jürgen Opitz a zemský vicepremiér Martin Dulig.

Německo je jednou z hlavních cílových zemí uprchlíků proudících do Evropy. Země žádá kvůli uprchlické krizi sjednocení azylové politiky Evropské unie a spravedlivé přerozdělení běženců mezi unijní státy. Podle vládní prognózy dorazí letos do Německa až 800.000 běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014.

Příliv běženců vyvolává i napětí v německé společnosti. Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku. Například dnes v noci vyhořelo připravované ubytovací středisko ve Weissachu na jihu země. Plameny se sice hasičům podařilo za hodinu dostat pod kontrolu, budova je však zcela neobyvatelná a musí být opravena. Příčina požáru zatím není známa, policie však nevylučuje útok žháře.