Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlík naletěl falešným pomocníkům. Nalákali ho na studentská víza

Situace křesťanských uprchlíků se v Iráku zhoršuje. (Ilustrační foto)
Situace křesťanských uprchlíků se v Iráku zhoršuje. (Ilustrační foto)  (Autor: Nadační fond Generace 21)
Autor: Daniela Soukalová - 
18. srpna 2015
19:30

Běženci jsou v zoufalé snaze najít lepší život v nové zemi někdy naivně důvěřiví. Čerstvý příklad pochází z uprchlického tábora v iráckém městě Erbíl, ze kterého má 152 křesťanů zamířit do Česka. V přepočtu přes 120 tisíc korun tu jeden z migrantů zaplatil lidem, kteří se vydávali za americké humanitární pracovníky a lákali ho na studentská víza pro něj i jeho rodinu. S penězi zmizeli a pomoci se nedočkal.

Situace křesťanů v Erbílu se prý zhoršuje. „K jednomu člověku tam teď přišli a tvrdili mu, že jsou z nějaké americké organizace. Za pět tisíc dolarů (v přepočtu 122,5 tisíce korun) měli zařídit pro něj i jeho rodinu studentská víza,“ uvedl ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant. Muž si peníze musel půjčit. Po předání peněz se ale po těchto údajných zaměstnancích slehla zem.

Podle Talafanta se tam pohybuje takových skupin více. Lidi, které přišli o domov a kolikrát i členy rodiny, tak prý dále okrádají o další věci. Útoku se nevyhnula ani jedna z rodin, která figuruje přímo na seznamu 152 křesťanských uprchlíků, které sem Generace 21 chce přepravit. „Někdo je tam přepadl a okradl. Ta situace se tam horší každým dnem,“ dodal Talafant.

Na novodobém Schindlerově seznamu je mezi 152 uprchlíky i 60 dětí. Jejich věkový průměr je 26 let. Polovina mužů má vysokoškolské nebo vyšší vzdělání. U žen je to asi čtvrtina. Podle fondu se jedná o lidi, kteří přišli nejen o domov a práci, ale v mnoha případech i o rodinné příslušníky. O jejich přemístění do České republiky fond už vyjednává s ministerstvem vnitra.

„Oskaru Schindlerovi se nepodařilo zachránit všechny Židy ze seznamu. Sir Nicolas Winton také nezachránil všechny děti, ale aspoň něco udělali. Naše jméno může klidně zůstat v pozadí, jde nám hlavně o záchranu těch lidí,“ řekl před časem Dan Drápal z Nadačního fondu.