Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Egypt schválil tvrdé tresty za terorismus. Postihnou i novináře, kteří nebudou "správně" informovat

Abdal Fattáh Sísí
Abdal Fattáh Sísí  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
17. srpna 2015
07:43

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v neděli podepsal kontroverzní protiteroristický zákon, který umožňuje ukládat vysoké pokuty novinářům píšícím o teroristických útocích v rozporu s oficiálními informacemi.

Zákon předpokládá uložení pokuty ve výši 200 000 až 500 000 egyptských liber (zhruba 622 000 až 1,6 milionu korun) osobě, která vydá nebo zveřejní „nepravdivé“ informace o atentátech nebo operacích proti islamistickým bojovníkům.  Informovala o tom v pondělí agentura AFP.

Po zavraždění generálního prokurátora Hišáma Barakáta 29. června Sísí slíbil zavedení přísnějších protiteroristických zákonů. Po atentátu následovala série útoků džihádistů proti egyptským vojákům na Sinajském poloostrově a armáda byla roztrpčena způsobem informování o těchto útocích v médiích.

Zákon rovněž mimo jiné stanovuje tresty za různé teroristické činy. Sahají od pětiletého vězení po trest smrti. Ten lze uložit například za vytvoření nebo vedení teroristické organizace. Její financování může mít za následek doživotní trest, který je v Egyptě 25 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi