Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Evropo, už jedeme! Tisíce uprchlíků se rvou do vlaků v Makedonii

Autor: lm - 
14. srpna 2015
11:58

Hlava na hlavě! Tohle není výjev z přelidněné Indie, ale z evropské Makedonie. Právě tady se tisíce uprchlíků snaží natlačit do vlaku, který by je odvezl do Německa, Francie a Velké Británie.

Makedonie se stala přestupním místem pro tisíce uprchlíků, kteří míří do Evropy za lepším životem. Do země se běženci dostávají skrz Řecko, Turecko a Bulharsko. Jejich cílem je pak většinou Francie, Německo a Velká Británie.

Snímky připomínající výjevy ze života v Indii jsou pořízené v makedonském městečku Gevgelija, které se nachází kousek od řeckých hranic. Tisícovky imigrantů se tu snaží narvat do přeplněných vlaků, které míří směrem k srbským hranicím. Odtud běženci pokračují před Maďarsko dále do zemí, ve kterých chtějí požádat o azyl.

Makedonci před nedávnem změnili azylové zákony. Pokud imigrant, který nelegálně překročí hranice, ze země do tří dnů odcestuje, policie ho nebude nijak stíhat. Cesta přes Balkán se stává pro uprchlíky velmi oblíbenou. Do Maďarska jich tudy přišlo tento rok asi 54 tisíc. Očekává se, že toto číslo se do konce roku zdvojnásobí!