Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíky s 11 dětmi zadrželi v Pošumaví, ze Sýrie šli nejspíš pěšky

Běženci byli na cestě déle než 2 měsíce.(Ilustrační foto)
Běženci byli na cestě déle než 2 měsíce.(Ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, sou - 
13. srpna 2015
16:38

Čtyři rodiny uprchlíků zadržela policie na Českokrumlovsku. Na cestě ze svých domů byli asi dva a půl měsíce. Uprchlíci byli značně vyčerpaní. Po správním řízení budou nejspíš vyhoštěni. V rozmezí pár dnů jsou čtvrtou zadrženou skupinu migrantů v Jihočeském kraji.

Skupinu 19 migrantů ze Sýrie zadržela dnes ráno policie mezi Horní Planou a Černou v Pošumaví na Českokrumlovsku. Jednalo se o osm dospělých a 11 dětí, kteří patrně mířili do Německa. Policie je zadržela poblíž Jenišova u lipenské přehrady, kudy běženci pěšky procházeli.



"Podle předběžných informací jsou na cestě ze svých domovů asi dva a půl měsíce," uvedl policejní mluvčí Jihočeského kraje Jiří Matzner. Dá se proto předpokládat, že část trasy ze Sýrie absolvovali pěšky a přes část je zřejmě někdo za úplatu převezl. Cizinci u sebe neměli doklady ani povolení ke vstupu na území republiky.

Skupinu tvořily čtyři rodiny. Migranti byli při zadržení značně vyčerpaní a nyní zůstávají v prostorách budovy cizinecké policie. "Z dosud provedených výslechů je pravděpodobné, že tři příbuzné rodiny uprchly z regionů ovládaných a zničených bojovníky Islámského státu," řekl Matzner. Po správním řízení budou zřejmě migranti vyhoštěni z Česka.

Policisté v minulých dnech zadrželi na území Jihočeského kraje dvě početnější skupiny běženců. V první bylo 26 a ve druhé 11 osob. „Ve srovnání s ostatními kraji je v Jihočeském kraji těchto případů velmi málo,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.