Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Švýcarsko odmítlo uprchlíkovi udělit azyl. Spáchal sebevraždu

Uprchlík nedostal azyl
Uprchlík nedostal azyl  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
12. srpna 2015
12:00

Neúspěšný žadatel o azyl ve Švýcarsku spáchal sebevraždu. Stalo se tak v ubytovacím zařízení pro uprchlíky. Jeho tělo bylo nalezeno až po týdnu. O motivech činu se spekuluje, mohla jím být ale právě vidina návratu do rodné země. 

Případ se stal v polovině července, zveřejněn byl ale až nyní. Azylový úřad neupřesnil, ve kterém ubytovacím zařízení se sebevražda udála, aby běžence uchránil před zájmem veřejnosti a médií. Známo je pouze to, že zmíněné středisko se nachází v okolí Luzernu. Informoval o tom ve středu list Neue Luzerner Zeitung.

Běženec žil v jednolůžkovém pokoji a před sebevraždou se na následující dva týdny omluvil z kontrolních setkání. Jeho tělo bylo nalezeno až poté, co si ostatní ubytovaní lidé stěžovali na zápach.

Motiv sebevraždy není znám. Zda jím bylo odmítnutí azylu, není jasné. Agentura DPA připomněla, že neúspěšní žadatelé mohou za určitých podmínek, například z humanitárních důvodů, ve Švýcarsku nadále setrvat. V takovém případě jim Švýcarsko hradí ubytování a lékařskou péči, rovněž jim vyplácí nouzovou dávku ve výši deseti franků denně (250 korun).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině