Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vnitro dostane od Babiše navíc 3 miliardy. Třetina půjde na uprchlickou krizi

Ministr vnitra Milan Chovanec žádá 4 miliardy korun navíc do rozpočtu ministerstva pro příští rok, dostane ale 3.
Ministr vnitra Milan Chovanec žádá 4 miliardy korun navíc do rozpočtu ministerstva pro příští rok, dostane ale 3.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
12. srpna 2015
11:08

Rozpočet ministerstva vnitra na příští rok se navýší o přibližně tři miliardy korun. Po středečním jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to uvedl šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD). Přes miliardu půjde na řešení uprchlické krize a zbylá částka na rozvoj policie a hasičů. Chovanec původně požadoval přes čtyři miliardy korun. O rozpočtu se bude znovu jednat v září.

První návrh rozpočtu na příští rok z poloviny června počítal s tím, že vnitro bude hospodařit s 55,83 miliardami korun. Letos má vnitro schválený rozpočet 55,1 miliardy.

Chovanec ale uvedl, že chce dalších 2,6 miliardy, které jeho resort údajně potřebuje na rozvoj policie a hasičů. Peníze by šly na posílení počtu hasičů i policistů, na zvýšení platů či modernizaci techniky.

Nakonec dohodnuté navýšení o zhruba dvě miliardy korun podle Chovance znamená, že příští rok bude moci přijít 800 nových policistů. Asi o 200 by se podle ministra měl zvýšit i počet hasičů.

Dalších přes 1,5 miliardy vnitro požadovalo na řešení uprchlické krize. Dostane ovšem zhruba o 400 milionů méně. V příštím roce by podle odhadů vnitra mohlo do Česka přijít 5000 až 7000 běženců.