Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Větší bezpečnost v Bělé? Uprchlický tábor dostane peníze na kamery

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem dostane dotaci
Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem dostane dotaci  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: ČTK - 
10. srpna 2015
16:50

Mimořádnou dotaci na vylepšení kamerového systému v tamním uprchlickém táboře dostane Bělá pod Bezdězem. Běženci se tam vzbouřili na konci července, když ministr vnitra Milan Chovanec zamítl jejich požadavky. Policie poté z tábora odvezla kvůli bezpečnosti několik rodin s dětmi.

Středočeský kraj přispěje městu Bělá pod Bezdězem na Mladoboleslavsku čtvrt milionu korun na vylepšení kamerového systému. Rozhodli o tom dnes krajští radní. U města se nachází zařízení pro uprchlíky Jezová. Dvě nové kamery by měly přispět k většímu pocitu bezpečí místních lidí, řekl dnes novinářům hejtman Miloš Petera (ČSSD).

K čtvrtmilionové dotaci město přidá dalších 100 000 korun. Kamery by měly monitorovat největší dětské hřiště a křižovatku ulic Mladoboleslavská a Hradební.

Petera připomněl, že utečenci musejí být po zákonné lhůtě propuštěni z areálu a mohou se volně pohybovat. Radnice chtěla, aby uprchlíky odvážel na nádraží autobus. Podle Petery by ale migranti do něj neměli povinnost nastoupit. "Byla tam ze strany města a pana starosty obava, aby se ti lidé nepotulovali po městě," uvedl hejtman.

V areálu Jezová, ležícím tři kilometry severně od města Bělá pod Bezdězem, je v poslední době napjatá situace. Kvůli vzpourám a ničení majetku tam hlídkují policejní posily z Prahy i dalších krajů.

Prostory slouží k zadržení migrantů, kteří většinou směřují do Německa. Jsou mezi nimi především Afghánci, Syřané a Iráčané. Nedávno byla kapacita areálu zvýšena na 700 lidí.