Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zdravotní vyšetření uprchlíka v Česku: Víme, kolik má stát!

Autor: Jiří Fabián, Vera Renovica - 
8. srpna 2015
12:33

Rodí se nový plán, jak lépe zajistit, aby příliv migrantů neohrozil zdraví Čechů. A Blesk má jeho znění k dispozici. Výhoda? O zdravotní stránku bude postaráno. Nevýhoda? Bude to něco stát…

Návrh, který Blesk získal, vyjmenovává, jak by se měl dle pracovní skupiny ministerstva ošetřující lékař postarat o běžence. „Odborné doporučení, o kterém se bavíme, by se mělo týkat osob, které budou umístěny do pobytových zařízení,“ vysvětlila Dana Šalamunová z ministerstva zdravotnictví.

Podle znění, které má k dispozici Blesk, je v plánu vyšetřit každého rozborem krve, stolice atd. na nemoci, jako jsou žloutenka, syfilis, břišní tyfus, tuberkulóza, virus HIV či přítomnost střevních parazitů, v ceně 6045 Kč.

Doporučuje se i očkování, zatím ale ještě nejsou známy detaily. Prostředky půjdou z kapes daňových poplatníků. Podle zdrojů z ministerstva zdravotnictví, které se ke konkrétnímu návrhu oficiálně vyjadřovat nechce, je to ale nutná investice.

Na rozdíl od zařízení pro zajištění nelegálních migrantů, které je třeba vrátit za hranice, jako třeba v Bělé pod Bezdězem, totiž lidé v takzvaných pobytových zařízeních mohou areál opouštět. Už si v Česku požádali o mezinárodní či doplňkovou ochranu a čekají na její vyřízení.

V první řadě se tak opatřením ministerstvo připravuje na 1500 uprchlíků, které se do roku 2017 zavázala Česká republika přijmout z přetížených zemí EU. Prostým vynásobením počtu 1500 uprchlíků a cenou za vyšetření 6045 Kč dojdeme k sumě 9 milionů.

Šalamunová však upozorňuje, že to tak přímočaré není. Záleží na daném pacientovi. „Někteří příchozí s sebou mají očkovací kalendář, někteří zdravotnickou dokumentaci vůbec nemají. Někdo proti tuberkulóze očkovaný je, jiný nikoliv,“ vysvětluje.

Tahle doporučení by měla začít platit do několika týdnů. Znění ale zatím není definitivní. „Minulý týden o něm jednala pracovní skupina a mělo by dojít k jeho finalizaci ze strany hlavního hygienika,“ řekla Blesku Šalamunová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 5. září 2015 07:15 )

Africani i orientalci nemaji disciplinu, nejsou schopni dobrat leky,natoz,aby se dolecili.Podcenuji malarii i ADIS.Ebola a ruzne infekce pochazi od nich.Stoji to Silene penize a nikdo to neresi.

mandat ( 5. září 2015 07:10 )

Tohle nema s rasismem co delat.Orientalci jsou agresivni,netolerantni,mnozi se zavratnou rychlosti a prenasi pro nas nebezpecne infekcni nemoci.Nepracuji a pracovat nebudou.Staci se podivat do vsech zemi,kde jsou vic jak 40 let.Roztahuji se,siri Islam a parazituji v zemich,kde ziji.

mandat ( 5. září 2015 07:07 )

Svata pravda.Arabaci se nemejsou a hygieny Jim nic nerika.Majityfus,choleru i syfilis,svrab a nebezpecne parazity.Nejhorsi je ze zavodnovacich kanalu,maji ho v mocovem mechyri.Ten püarazit zpusobuje krvaceni pri moceni a pro zeny je velice nebezpecny,zpusobuje neplodnost.

hejhej ( 11. srpna 2015 21:21 )

Veškeré vyšetření a léčba půjde ze zdravotního pojištění, které si platíme my. Oni budou mít všechno zadarmo, nám se zdraží léky, pomůcky a budeme si muset připlácet kdo ví, na co ještě. Jako by nestačili cikáni, kteří na zdravotní pojištění většinou nezaplatili ani korunu a mají všechno zdarma. Náš stát je solidární k nemakačenkům a vydírá pracující.

zauber ( 8. srpna 2015 19:41 )

Berlíne, možná nejsi debil, ale spíše cikán, protože tvůj písemný projev o tom hodně vypovídá. Kolik máš tříd?

Zobrazit celou diskusi