Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Není cizinec jako cizinec: Poznej svého běžence

Autor: Milan Kolář, Vera Renovica - 
5. srpna 2015
19:50

Tři tisíce migrantů přišly do Česka jen za první půlku letošního roku. A lidé nadávají. Jenže ne všichni běženci jsou stejní a ne všichni od nás chtějí totéž. Rozdíly mezi těmi, kteří nutně potřebují naši pomoc, a těmi, kteří se snaží »svézt« na jejich neštěstí, vysvětlil pro Blesk Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Ekonomický migrant

Kdo to je? Osoba jiné národnosti, která se stěhuje za lepším živobytím a neopouští zemi původu kvůli válce či jinému ohrožení, do Evropy přichází velmi často jako nelegální migrant. Může být navrácen domů, podle agendy Evropské komise pro uprchlickou krizi v podstatě musí.

Odkud přichází? Z afrických a asijských zemí s výjimkou těch, kde se válčí; v podstatě se »veze« na migrační vlně skutečných uprchlíků prchající před nebezpečím.

Kolik jich je? V migrační vlně, kterou nyní zažívá Evropa, asi 50 %.

Chce u nás zůstat? V žádném případě, jeho destinací jsou vyspělejší ekonomiky se štědřejším sociálním systémem a azylovou politikou, včetně Německa, Velké Británie a Francie.

Důvod, proč nechce být v ČR, je také ten, že právě na západě jsou početnější komunity krajanů; najde tam zázemí a pomoc; kolikrát také jako občan některé z bývalých kolonií už umí jazyk.

Uprchlík

Kdo to je? Také tzv. politický nebo válečný migrant je osoba jiné národnosti, která nemůže být navrácena do země původu, protože by jí tam mohlo hrozit pronásledování nebo smrt.

Do Evropy přichází velmi často jako nelegální migrant, avšak z těžké situace, která by mu měla zaručit automaticky azyl (politický migrant) či doplňkovou ochranu (válečný migrant) – to trvá, dokud je v domovské zemi válečný stav.

Odkud přichází? Z Ukrajiny, Sýrie, Libye, Eritreje, Somálska, Afghánistánu a dalších zemí, kde probíhá válečný konflikt, vládne diktatura či obyvatelstvo ohrožují teroristické skupiny kvůli jejich náboženství.

Kolik jich je? V migrační vlně, kterou nyní zažívá Evropa, asi 50 %.

Chce u nás zůstat? Uprchlíkovi jde o život, potřebuje primárně bezpečí; nelpí proto na lokalitě a ochranu hledá i v České republice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi