Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ransdorf: Krizi s uprchlíky vyvolaly USA, aby rozložily Evropu. Co na to expert na migraci?

Miloslav Ransdorf odpovídal na svých stránkách na dotazy ohledně uprchlické krize.
Miloslav Ransdorf odpovídal na svých stránkách na dotazy ohledně uprchlické krize.  (Autor: Archiv Blesku, EPA)
Autor: simao - 
5. srpna 2015
20:56

Europoslanec Ransdorf (KSČM) má jasno: humanitární krize kolem uprchlíků byla vyvolána zcela účelově. Ze strany USA, aby se Evropa ke Spojeným státům více přimkla. Co na Ransdorfův radikální názor říká politolog a jak jej vidí expert na migraci?

„Pokud jde o lavinu migrantů, vnímám nejen roli kriminálních struktur, které si z uprchlíků dělají byznys, ale zdá si mi víc a víc, že je to cílená snaha ‚potopit‘ EU. Destabilizovat EU a připoutat ji definitivně k USA,“ napsal Miloslav Ransdorf na svých webových stránkách v rubrice otázky a odpovědi, kde reaguje na dotazy voličů. EU označil za dobrý projekt, „ale realizovaný špatnými metodami a nekvalifikovanými ‚elitami‘“.

Podle komunisty Ransdorfa těží z uprchlické krize více stran. „Někteří v uprchlické krizi vidí další příležitost, jak posílit pravomoci bruselského centra a omezit občanská práva,“ míní Ransdorf, podle kterého je cílem i posílení pravomoci represivních orgánů či omezení svobody pohybu přes hranice. „Lidé se obávají právem, když vidí, že se uprchlická krize mění v zástěrku lukrativního kšeftu, podporovaného státy,“ dodává v další z odpovědí. „Je třeba se připravit na to, že takzvaná humanitární krize bude účelově využívána, protože byla i účelově vyvolána,“ uvádí.

Ransdorfův názor odmítl Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci. „To, co se děje, je velmi populární u těch lidí, kteří mají rádi různé teorie spiknutí a různé katastrofické scénáře a toto je prostě jedna z konstrukcí, které do toho zapadají. Podle mého názoru a podle Mezinárodní organizace pro migraci, která se migraci věnuje desítky let, jak vývoji, tak souvislostem, se toto samozřejmě nezakládá na žádném reálném základě,“ uvedl Schrot pro Blesk.cz.

Upozornil na to, že Spojené státy jsou zemí, která se sama stává cílem pro mnoho uprchlíků – a jsou dokonce zemí, kde je počet imigrantů dlouhodobě nejvyšší. „Není pravda, že Spojené státy by nějakým způsobem napomáhaly tomu tlaku, který je teď na Evropu, a současně jsou největším dlouhodobým donorem UNHCR, Úřadu Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky, tak aby ti lidé dostali nějakou pomoc. I to odporuje tomu, co říkal pan Ransdorf, že Spojené státy se nestarají a pouze se snaží nějakým způsobem, aby migrace směřovala pouze do Evropy a případně ji nějakým způsobem rozvrátila,“ dodal Blesk.cz Schroth.  

Politolog Zbořil: Může to být i na objednávku Ruska

Politolog Jiří Zbořil označil Ransdorfovy názory za radikální a vyhraněné, vycházející přitom i z prostředí Bruselu, kde se Ransdorf pohybuje. 

Zároveň však připouští: „Pohyb obyvatelstva se dá snadno vyvolat.“ Připomněl přitom migraci po rozpadu SSSR. A připustil, že na Ransdorfově názoru něco může být. Z části. „Já si také myslím, že jednak Islámský stát, ale i tento pohyb obyvatelstva je akce pořízená na objednávku. Ale nejsem s to říct čí. Když pan Ransdorf řekne, že za tím stojí Spojené státy, které chtějí stabilizovat Evropu, tak mohu stejně jednoduše říct, že za tím stojí Ruská federace, která chce destabilizovat Evropu,“ reagoval na dotaz Blesk.cz Zbořil.

Uvádí však, že ani pro jedno nemáme zkrátka důkazy. „Také se dá uvažovat nejenom o nějaké nejenom neviditelné ruce trhu, která pohybuje na profitu obyvatelstva, na té migraci za úplatu, ale můžeme předpokládat také, že to některým vládám vyhovuje,“ připouští Zbořil.

buban ( 6. srpna 2015 12:22 )

Imigranty z Bělé si vezměte domů a paterčatům pošlete peníze. Jak jednoduché, milý Watsone.

gabreta ( 6. srpna 2015 02:14 )

Má pravdu předsedo! A Evropu pane Zbořil, nikdo nemusí rozvracet. Ta se rozvrátí sama na pokyn soudruhů z USA!! A teď "jerrycucakvery" klidně vystříkni!!

kolemdokola ( 6. srpna 2015 00:43 )

 Ransdorf je jeden z mála inteligentních politiků, které máme. A je úplně jedno z jaké je strany. Budoucnost brzy ukáže, že má pravdu.

Zobrazit celou diskusi