Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Reportáž z tábora v Bělé: Rodiny s dětmi odvezli, z uprchlíků mají místní dál strach

Autor: Saša Vetkovská - 
2. srpna 2015
05:00

V obavách z násilí a nemocí žijí obyvatelé v Bělé pod Bezdězem. Utečenecký tábor vnímají jako časovanou bombu, zejména po pokusech imigrantů o hromadný útěk.

Vzpoura běženců, policejní manévry – takové byly čtvrtek a pátek v Bělé pod Bezdězem. V sobotu už městečko dýchalo prázdninovou letní atmosférou. Stačila ale jediná otázka mířená na uprchlíky a tábor a místním se začala »vařit« krev. Migranti většinou nemají doklady. Po zjištění totožnosti jsou vyhoštěni do své domoviny (nelze ovšem vyhošťovat do zemí, kde je válka, např. Sýrie), případně do sousedních zemí, odkud přišli.

Michal Jiránek (36): Nevědí ani, kde jsou!

Strach o rodinu má Michal Jiránek (36). „Neumím si představit, kdyby utekli, co by se dělo. Sebrali jim mobily, doklady, jsou uprostřed lesa, ani neví, kde pořádně jsou, mají úplně jinou mentalitu. Takoví lidé jsou schopní agrese,“ uvažuje. Vadí mu i to, kolik problém s běženci stát stojí. „Je to i z mých daní. Stále slyšíme, že není na děti, na staré a nemocné lidi, a přitom tohle stojí každým dnem víc a víc,“ rozhořčil se Jiránek.

Michal Jiránek Michal Jiránek | Dan Černovský, Karel Kopáč

Zdeněk (68): Lituju je, ale...

„Na jednu stranu je lituju, ale my za jejich problémy nemůžeme. Nejde přece jen přijít sem a klást si podmínky,“ narážel starousedlík Zdeněk (68) na vzpouru, kdy běženci dva dny za sebou demolovali tábor a snažili se utéct. Jako chlap si věří, přesto se necítí příjemně. „Jezdím na ryby, nevíte, na koho narazíte,“ objasňoval. Kritizuje vedení státu. „Ta vláda vůbec nepřemýšlí. Že nějaký europarlament nám stanoví kvótu, co nám je do toho? Ptal se někdo nás, jestli s tím souhlasíme?“ rozčiloval se.

Miluše (57): Manžel už má dýku

Obavy mají především ženy. „Mám tady z toho bobky. Manžel už nosí dýku, kdyby náhodou,“ připustila Miluše Jonášová (57). Podle ní se ale lidé bojí hlavně o děti, aby jim běženci, kdyby utekli, něco neudělali. „Také se bojíme nemocí, které sem můžou zavléct,“ přidala se prodavačka Kamila Stará (34).

Miluše Jonášová Miluše Jonášová | Dan Černovský, Karel Kopáč

buban ( 2. srpna 2015 16:02 )

Např. pod pátečním článkem o tom, že nezvaní hosté demolují středisko v Bělé je diskuze od pátku.

buban ( 2. srpna 2015 15:37 )

Odpověděla jsem Vám již 3x-neotištěno. Tak si mé tvrzení v 15,08 hod. ověřte-víte-li jak. A jako stálý účastník diskuzí byste mohl vědět, že jsem všechno možné jen ne opálená (a to ani názorově), ba právě naopak. I vzhledem k tomu, kde bydlím.

buban ( 2. srpna 2015 15:08 )

Dnes jsou otevřeny dvě, včera byly tři bez ohledu na rozhovor s prezidentem.

buban ( 2. srpna 2015 14:57 )

Těch diskuzí na uprchlické téma je otevřeno více, jen ne každý ví, že se na ně dostane ne rozkliknutím článku, ale rozkliknutím slova: "Komentáře", jak jsem o tom psala pod článkem o Slováčkových.

elvier ( 2. srpna 2015 11:55 )

Cudaci mistni v Bele.Je mi lito,ze vlada kasle na sve lidi a neposloucha,ze uprchliky tu nikdo nechce.Jsou agresivni,nici vybaveni a kladou si podminky.Tak proc jeli pres CR?proc vlada nezajisti.,aby respektovali pravidla teto zeme.Nechapu,ze na cesky lidi penize nejsou.ale na tyhle alieny se najdou.Je mi z toho smutno.Emigrovat neni kam.Nechapu proc ty udajne uprchliky sem pousti.maji nemoce a ohrozuji bezpecnost teto zeme.Maji je otocit na hranicich a sbohem.Penize na cestovani evidentne maji.

Zobrazit celou diskusi