Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po vzpouře uprchlíků odvezli z Bělé rodiny s dětmi. Kvůli policejním manévrům

Autor: ČTK - 
1. srpna 2015
10:07

Ze zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku byly v pátek večer autobusem odvezeny rodiny s dětmi a těhotná žena. V posledních dnech se v zařízení v Bělé bouřili migranti, asi 31 lidí bylo proto z bezpečnostních důvodů přepraveno do zařízení v Zastávce u Brna. ČTK to dnes řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Během pátečního dne a noci policie zadržela v ČR 136 migrantů. Více než 50 běženců se ze zařízení v Bělé pod Bezdězem ve čtvrtek pokusilo uprchnout, místo začaly hlídat policejní posily z Prahy.

V pátek místo navštívil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý. Po jejich návštěvě se asi 100 uprchlíků začalo opět bouřit a demolovat zařízení, policie musela zasáhnout. Cizinci se dožadují propuštění, většina z nich chce odjet do Německa.

Usilují také o vrácení mobilních telefonů a hotovosti. Podle Rendlové je ČR pouze okrajová migrační trasa, přes kterou se většina běženců chce dostat do Německa kvůli štědrému sociálnímu systému.

„V průběhu noci ani v průběhu dnešního rána se vůbec nic nestalo, v zařízení je klid,“ řekla Rendlová. V pátek po 21:00 z areálu odjel autobus s rodinami s dětmi a s těhotnou ženou do Zastávky u Brna.

„Převezli jsme je na jiné místo, v zájmu zajištění bezpečnosti hlavně těch dětí, už jen proto, aby nemusely být součástí těchto manévrů,“ dodala Rendlová. Různé protesty jsou podle policie časté, běženci například drží hladovky nebo se snaží sebepoškozovat, protože v táboře nechtějí být.

Areál slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Chovanec a Tuhý uvedli, že kvůli zvýšené ochraně areálu vedení policie stáhne do Bělé jednotky z několika krajů. Měla by vznikat i nová zařízení pro uprchlíky, do konce roku by pro ně mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst.

Nyní jich je v zařízeních v Bělé a v Zastávce u Brna asi 500, většinou jde o Afghánce, Syřany a Iráčany. V pátek policie v ČR zadržela 121 migrantů, v noci na dnešek bylo v Praze a ve středních Čechách zadrženo dalších 15 běženců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 10. srpna 2015 19:12 )

Uprchlíci. Co to jsou za lidi?? Přicestují do cizí země, dostanou najíst, mohou se pohodlně vyspat, všechno platíme z našich daní a ONI se chovají hůř než dobytek. To nejsou uprchlíci před válkou, ale nemakačenka, kteří budou mít natažené ruce pro sociální dávky a za odměnu budou propagovat odporný islám a muslimské - násilnické náboženství. Tato vláda a EU se nestará o občany členských států.

elvier ( 2. srpna 2015 11:47 )

Obcane CR maji take sva prava.Tohle je nase zeme, nase pravidla.Penize maji,at si plati vse ze sveho.Co cekaji,ze jim dame nocleh,jidlo vse zdarma?a co nase lidi,kdy jim vlada CR,ktera umoznila primijimat uprchliky,bude nasim lidem davat taky vse zdarma.Nechapu,proc je sem pousti.Chteji do Nemecka,tak at jedou jinudy a CR se vyhnou.Lidi v Bele maji strach a nikoho to nezajima.Proc je mam zivit ze svych dani a poslouchat jak neni na nic pro cesky lidi.At penize daji ceskym lidem,ti na ne maji narok.Tihle uprchlici jsou ekonomicti migranti,co chteji jen stedre davky.Pracovat moc nechteji.jaktoze maji znackove obleceni a mobily?takhle chudak prchaji pred smrti opravdu nevypada.A proc je vetsina z nich mladych.muzu,kteri maji penize a jsou dobre ziveni?

komodor ( 1. srpna 2015 13:23 )

Jeste jsem se na idesu docetl ze je nelze vratit tam kde zuri valka tam Evropa nevraci tak asi tak...

gabreta ( 1. srpna 2015 11:18 )

Kdyby se jednou tak náš posr.anej stát staral o vlastní lidi!!

komodor ( 1. srpna 2015 11:14 )

Mno tak napsat byste meli to co dnes Parlamentni listy. Pokud ty "uprchliky" nevezmou zpet zeme ze kterych prisli a zeme Unie je neprijmou a to do 40 dni od jejich zadrzeni musi byt propusteni a skonci pred branami zachytnych zarizeni a jsou volni a muzou jit kam chteji... Je to podle cizineckeho zakona atd... Co potom...?!?

Zobrazit celou diskusi