Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jízda na střeše přívěsu i zapálené pneumatiky: Calais proměnili uprchlíci ve válečnou zónu

Autor: shp - 
31. července 2015
16:03

Francouzské přístavní město Calais se stalo jedním z nejnebezpečnějších míst na světě. Tisíce uprchlíků zaplavily silnice i pole s cílem naběhnout na kamiony, schovat se v nich a dostat se v nich do Velké Británie. Dva běženci se dokonce schovali na střeše přívěsu kamionu, aby se 50 km dlouhým eurotunelem dostali na ostrovní království.

Kamion přitom v tunelu, který spojuje Francii s ostrovním královstvím, dosahuje rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Oba běženci tak riskovali bez nadsázky vlastní životy za cestou za lepším životem. Kdyby spadli, mohli by zemřít, ať už samotným pádem nebo po srážce s dalším jedoucím vozem.

Zoufalost i agresivita uprchlíků v Calais přitom rapidně stoupá. Kameramanům BBC se podařilo natočit zoufalého otce, který se přes ostnatý drát snažil přenést dvouletou holčičku. Při pohledu na hazard s dítětem tuhne krev v žilách.

Jiní uprchlíci zase napadají policisty, kteří se je snaží pochytat a vyhostit. Situace je natolik kritická, že zaměstnanci trajektové společnosti MyFerryLink vstoupili do stávky a zároveň přešli do ofenzivy. V Calais zapalují pneumatiky. Tohle již není uprchlická krize, tohle je válka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi