Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Česku zadrželi kamion s 80 uprchlíky. Maďar tam vezl i 23 dětí

Autor: ČTK - 
31. července 2015
12:18

Na dálnici D5 na Tachovsku zadržela v pátek dopoledne policie nákladní automobil s několika desítkami běženců. Maďarský řidič převážel v nákladním prostoru auta 76 lidí, z toho 23 dětí.

Policie zatím totožnost a státní příslušnost lidí zjišťuje, zřejmě jsou to občané Pákistánu, Afghánistánu a Sýrie, řekla ČTK policejní mluvčí Martina Kohoutová.

„V současné době je kamion odstavený mimo dálnici v objektu Policie ČR, řidič a jeho spolujezdec byli zadrženi pro podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uvedla.

Jakmile je policie obviní, bude zvažovat návrh na jejich vzetí do vazby. Cizinci převážení v autě jsou bez dokladů a policie zajišťuje tlumočníky, aby je mohla po zahájení správního řízení vyslechnout.

Další informace? Policie je chce říct až po víkendu

Nákladní auto kontrolovaly v pátek dopoledne hlídky cizinecké policie. Když policisté zjistili, že převáží lidi, odvezli ho do areálu dálniční policie v Ostrově u Stříbra. Odtud zadržené pasažéry převezly autobusy po skupinách na cizineckou policii v Plzni.

„Nyní probíhají úkony trestního řízení, také budeme zahajovat správní řízení. Na případu intenzivně pracujeme. Vzhledem k těmto skutečnostem budou další informace až v pondělí 3. srpna,“ dodala mluvčí.

Útěk a diskuse v Bělé pod Bezdězem

Policie zatím neuvedla, do kterého záchytného zařízení budou později zajištění cizinci převezeni. Ze zařízení v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku se ve čtvrtek pokusilo uprchnout asi 50 až 60 běženců, v pohotovosti je tam stále policejní zásahová jednotka. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové běženci chtějí, aby byli vyslechnuti a na pátek je tam s nimi naplánovaná diskuse.

V zařízení je nyní umístěno asi 380 uprchlíků, dalších zhruba 120 je v Zastávce u Brna. Běženci se ve čtvrtek vzbouřili. V táboře v Bělé v prostoru pro vycházky vytrhli dvě branky, ale nepodařilo se jim poškodit oplocení areálu a nikdo neuprchl.