Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Celé rodiny i 10 vdov. Transport 152 uprchlíků do Česka je připraven

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Nadační fond Generace 21)
Autor: sou - 
28. července 2015
13:40

Vláda má na stole seznam 152 křesťanských uprchlíků, které vybral Nadační fond Generace 21 pro cestu do Česka. Organizátoři tvrdí, že pro jejich přesun z tábora v iráckém Ebílu je všechno připraveno. Ubytování jim zajistí buď sami, nebo má pomoci ministerstvo vnitra.

Nadační fond Generace 21 se chystá do Česka dopravit křesťany, kteří prý přes noc přišli prakticky o všechno. Za příklad si berou pomoc Židům z období druhé světové války.

„Oskaru Schindlerovi se nepodařilo zachránit všechny Židy ze seznamu. Sir Nicolas Winton také nezachránil všechny děti, ale aspoň něco udělali. Naše jméno může klidně zůstat v pozadí, jde nám hlavně o záchranu těch lidí,“ řekl Dan Drápal z Nadačního fondu.

Lidé, kteří mají šanci dostat se do České republiky, mají věkový průměr 26 let a je mezi nimi 10 vdov. „Chtějí tady pracovat, studovat a platit daně. Všichni ví, že pojedou právě do Česka a všichni tady chtějí zůstat,“ tvrdí koordinátor celého projektu Jan Talafant.

Ubytování pro uprchlíky už je zajištěno

Organizátoři mají zajištěné ubytování pro všechny křesťany, které chtějí přivést z uprchlického tábora v Erbílu. V první fázi by měli bydlet společně buď v budově, kterou má organizace přímo k dispozici, nebo v některém z objektů ministerstva vnitra. Tam by se měli naučit jazyk a podstoupit lékařské vyšetření.

Ve druhé fázi by pak už měli bydlet přímo v rodinách. Organizátoři se chtějí vyvarovat vzniku určitých ghett, kde by tito uprchlíci byli opět samotní. „S křesťany umíme pracovat, umíme jim pomoci. Dokážeme si představit, že se jim tady bude žít dobře. Umíme předat lidi, kteří umějí pomoci, těm, co tu pomoc potřebují,“ upřesnila Zdeňka Rybová z časopisu Res Claritatis.

Organizátoři: Máme už několik milionů

Jakmile projekt dostane zelenou, jsou prý organizátoři schopni zorganizovat přesun uprchlíků okamžitě.

„Momentálně už máme na účtech anebo formou příslibu k dispozici několik milionů. Jsou to finanční prostředky na cestu sem a na pokrytí základních výdajů na rok života pro všech 152 křesťanských uprchlíků,“ dodal Talafant.