Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

12letá holčička mezi uprchlíky v Řecku: Lidé tu bojují o jídlo. Srazili mě kvůli němu na zem

Autor: simao - 
28. července 2015
08:23

Fatimě je teprve 12, s rodinou nyní nedobrovolně "kempuje" v jednom parku v Athénách. V neutěšených podmínkách. Uprchlíci tam mají nedostatek jídla i špatné hygienické zázemí.

Řecko samo balancuje na pokraji bankrotu, vedle toho však řeší i příval uprchlíků, kteří míří nejen na řecké ostrovy. Své stany rozbalili i v athénských parcích. "Přišli jsme sem velmi složitě. Mnoho lidí spadlo a zemřelo v horách, utopilo se v moři a ztratilo se v lesích. Do Řecka jsme dorazili před 10 dny, ale naše cesta začala před dvěma měsíci," popisuje v reportáži BBC dívenka Fatima, která je mezi tisícovkami uprchlíků, kteří přišli ze Sýrie a Afghánistánu do řeckého hlavního města.

A nyní neví, kam dál. I když Fatima ano. Ráda by se prý s rodinou dostala do Švédska. "Ale naše peníze jsme už utratili," říká smutně. Je ráda, že se dostala z válkou zmítané Sýrie, to ano, ale v provizorním kempu ji a její rodinu stíhají jiné boje – boje o jídlo. "Lidé nám sice přináší jídlo, ale každý tu o něj bojuje. Srazili mě a opravdu to bolelo. Ale moje ruce a nohy se opět začaly hojit," popisuje Fatima, jak ji při podobných šarvátkách srazili na zem a zranili. Jídlo je velmi cenné, ohledy se proto neberou ani na malé děti.

Jídlo přitom přináší členové humanitárních organizací či sami Řekové. Řecká vláda si totiž pořádně neví rady sama se svou vlastní zemí, uprchlická krize je pak problémem, jehož řešení neobjevily zatím ani špičky celé EU. Do oficiálních uprchlických táborů v Řecku (především na exponovaných ostrovech Samos či Kos) dál míří uprchlíci, jejich kapacity zdaleka nestačí, a tak vznikají neoficiální záchytné body. I s malými dětmi tam žijí migranti v nuzných podmínkách a doufají, že se dostanou dál do Evropy. Ta před nimi však (zatím) svou náruč doširoka nerozevírá.

A tak dál čekají v ulicích Athén. Myjí se u pump v parku, poblíž svých provizorních stanových městeček vrší haldy odpadků, mají málo oblečení, trpí nedostatkem vody, jídla i nejistými vyhlídkami na budoucnost. Zpátky do vlasti ale nechtějí. "Každý den jsou v Afghánistánu, na severu i jihu, bombové útoky. Je tam mnoho problémů," upozornil cnbs.com 25letý Naeem, který by se s rodinou dostal rád pro změnu do Německa.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi