Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

68 uprchlíků za víkend, 540 za měsíc. Policie měla žně nejen na jihu Moravy

Policisté zadrželi nelegální imigranty i na D1 (ilustrační foto)
Policisté zadrželi nelegální imigranty i na D1 (ilustrační foto)  (Autor: Policie ČR)
Autor: sou - 
20. července 2015
16:20

Od pátku do pondělního rána se přes Česko snažilo dostat dalších 68 běženců. Z 80 procent šlo opět o mladé muže ze Sýrie. Kromě nich policie zadržela i několik pašeráků, kteří je převáželi v osobních nebo nákladních autech. Počet zadržených se tak od 17. června, dne zesílených kontrol, dostal na 540 lidí. Od začátku roku jde pak už o 3018 uprchlíků.

Prvenství na stupínku největšího počtu zadržených nelegálních migrantů si stále drží jižní Morava. Ale i v jiných krajích začíná běženců přibývat.

„Hodně případů bylo v Pardubickém kraji. Nedá se říct, že by to byla ojedinělost, ale v té četnosti záchytů, kdy jsou Pardubice až na nějakém čtvrtém až pátém místě, se teď dostaly více do popředí,“ řekla tisková mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Syřany policie objevila ve volkswagenu na D1

Asi polovinu imigrantů policisté „vyhmátli“ ve vlacích a autobusech. Druhou půlku se pašeráci snažili dostat přes Českou republiku v autech a dodávkách.

Šest nelegálních imigrantů odhalili policisté přímo na dálnici D1 směrem na Prahu na Vysočině. Jednalo se o Syřany, které se do Německa snažil dostat jejich krajan s tamním povolením k pobytu.

Cestovali ve vozidle VW Sharan s německou registrační značkou. Řídil ho osmatřicetiletý státní příslušník Sýrie, který má v Německu povolený pobyt. Mladé muže se do Německa snažil dostat přes Maďarsko, Slovensko a Česko.

Zadrženi nebyli jen migranti, ale také pašeráci. Kromě převadeče z D1 se jim podařilo chytit ještě dva další. Policie s nimi už zahájila trestní úkony. „Jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což jim hrozí až 2 roky odnětí svobody,“ dodala Rendlová.

Od začátku roku už nelegálně překročilo české státní hranice přes 3000 lidí. Nejčastěji jde o občany Sýrie, Iráku a Afghánistánu. V porovnání s první polovinou roku 2014 počet běženců narostl o 990 osob.