Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabydlování uprchlíků v Česku: Stát jim opraví byty a zajistí práci

Česko přijme během tří let 1500 uprchlíků. (Ilustrační foto)
Česko přijme během tří let 1500 uprchlíků. (Ilustrační foto)  (Autor: Jiří Nováček)
Autor: Matěj Smlsal - 
17. července 2015
13:13

Do Vánoc má přicestovat do Česka 400 uprchlíků, první by se tu měli objevit už v září. A bude o ně dobře postaráno. Žít by měli na farnostech nebo v bytech, které pro ně obce opraví. Stát jim zajistí i výuku češtiny a místa ve školách. Ještě než přijdou, budou mít domluvená také pracovní místa.

Nyní začne vznikat seznam farností, které mají zájem uprchlíky ubytovat. Ty se vždy budou muset dohodnout i s obcí. Pokud by k nim nějací uprchlíci přišli, budou už dávno vědět, o koho jde.

V Jordánsku a Kurdistánu je totiž začnou vybírat speciální týmy. „Nejprve projdou uprchlíci bezpečnostní kontrolou. Naši lidé pak s nimi budou diskutovat, aby věděli, že jdou do Česka a co je tu čeká. Abychom se postarali o to, že u nás zůstanou. Už v táborech jim dají základy češtiny a vysvětlí jim, jak funguje školství i komunikace se starosty a dozvědí se také něco z historie Česka,“ uvedl tajemník pro evropské záležitosti Úřadu vlády Tomáš Prouza.

Jakmile utečenci dorazí, nastane období tří až šesti měsíců, kdy si budou v uprchlických táborech zvykat na nové prostředí. Kromě toho, že pak budou mít zajištěné bydlení v bytech nebo na farnostech, se nebudou muset strachovat, že by si nenašli práci. Stát jim ji zajistí.

Existují technické profese, kde je místo dva až tři roky neobsazené. Především v průmyslu, například obráběči kovů a další specializované profese,“ sdělil Prouza.

Právě také na tom, kde se najdou volná vhodná pracovní místa, bude záležet, kde stát uprchlíky ubytuje.

Na zabydlování letos 100 milionů navíc

V souvislosti s příchodem nových obyvatel se spustí několik kampaní. Jak těch, které mají vysvětlovat lidem, že jejich strach je zcela zbytečný, tak těch, které mají uklidňovat i starosty.

„Nemyslím si, že by byl problém, když do města přijde vybraná rodina, která bude mít už dopředu jasné, kde bude bydlet, pracovat a kam budou děti chodit do školy. Obce dostanou i příspěvky, protože bude třeba nutné opravit byt, zajistit doprovodnou výuku češtiny a tak dále,“ uvedl Dan Jiránek ze Svazu měst a obcí.

Jenom na podporu začleňování uprchlíků půjde letos ze státní kasy 100 milionů korun navíc. Příští rok chce ministerstvo vnitra k dobru rovnou miliardu.

Církev: Přijmeme křesťany, pak jezídy

Jako první dorazí do Česka křesťané. „V první fázi je důležité, aby křesťané přijali křesťany. Ale jistě nezůstane jen u nich,“ prohlásil generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Na otázku, zda by přijímali i vyznavače islámu, odpověděl nepřímo. „Jako o druhém kroku bych mluvil o jezídech (etnicko-náboženská skupina, jejímiž příslušníky jsou především Kurdové ze severního Iráku, uznávají jen některé prvky islámu – pozn. red.). Musíme jít postupně, protože česká společnost je ta, která se musí také učit být otevřená,“ dodal.