Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bělá se připravuje na příliv uprchlíků: Nebojíme se jich, ven z tábora se nedostanou

Autor: ČTK, bru - 
14. července 2015
16:25

Česká vláda rozhodla, že přijme 1500 uprchlíků, další tisíce k nám ale podle ministerstva vnitra přijdou nelegálně. Jezová u Bělé pod Bezdězem se tak připravuje na navýšení kapacity uprchlického tábora. Starosta Bělé se ale nebojí, uprchlíci jsou prý izolovaní.

Vyšší počet migrantů v zadržovacím zařízení v Jezové u Bělé pod Bezdězem nebude pro město podle starosty Milana Lomoze problém. Zařízení s kapacitou 270 migrantů je téměř plné a město zatím nezaznamenalo nárůst ani drobné kriminality, řekl Lomoz.

Uprchlický tábor už má za sebou zásah policie. Uprchlická rodina s malým dítětem tam totiž hrozila sebevraždou.

Správa zařízení například pomáhá uprchlíkům při opouštění Česka. Odveze je na autobus nebo vlak, aby se snáz dostali do cíle určení a nepohybovali se bezprizorně po městě. Mimo areál zadržovacího zařízení uprchlíci běžně nechodí, dostanou se z něj jen v případě, že dostanou příkaz k opuštění země. U brány ale nezůstanou stát bez pomoci, je jim zařízena doprava tak, aby mohli pokud možno rovnou odjet do svého cíle.

Vzhledem k současné uprchlické krizi ale vláda v pondělí rozhodla o rozšíření kapacity zařízení. „Do konce července bude navýšena o zhruba 70 lůžek. Celková základní ubytovací kapacita tohoto zařízení by měla být do konce roku 2016 přibližně 400 míst,“ řekla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Do Česka přijdou tisíce nelegálních uprchlíků

Ministerstvo očekává, že příští rok do země přijde 5000 až 7000 nelegálních migrantů. Vláda navíc rozhodla, že Česko do roku 2017 přijme 1500 uprchlíků. Z toho 400 běženců ještě letos.

Jen od konce dubna do pondělí 13. července středočeská cizinecká policie evidovala na území kraje téměř 90 nelegálních migrantů. Podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) se kraj na případná bezpečnostní rizika připravuje například spoluprací s ministerstvem vnitra při mapování potenciálně vhodných objektů pro ubytování migrantů nebo zabezpečení personálního zajištění stálé pracovní skupiny krajského krizového štábu a odborné přípravy jejích členů.

Krizový stav v kraji by byl vyhlášen, pokud by počty zachycených nelegálních migrantů na území ČR překročily během několika dnů 750 lidí denně, případně opakovaně 5000 měsíčně či 10 000 za rok.