Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Maďaři se pustili do díla. Plot proti imigrantům už začala stavět armáda

Maďarská policie řeší problémy s ilegálními uprchlíky. Řešením má být plot na hranicích se Srbskem.
Maďarská policie řeší problémy s ilegálními uprchlíky. Řešením má být plot na hranicích se Srbskem.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
13. července 2015
13:18

Maďarská armáda začala v pondělí na hranicích se Srbskem stavět plot, který má zemi ochránit před přílivem nelegálních migrantů. Oznámila to maďarská tisková agentura MTI. Plot má být čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý.

Před týdnem maďarský parlament schválil zákon, který zpřísnil podmínky pro žadatele o azyl a povolil vybudování plotu na hranici se Srbskem k zastavení přílivu uprchlíků.

Plot na hranici, který má zastavit pronikání ilegálních migrantů ze Srbska do Maďarska, bude stát během několika měsíců a začne se stavět na více místech najednou, uvedl minulý měsíc maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Má podle ministra „bránit Maďarsko a Evropskou unii před nečekaně velkým tlakem ilegální imigrace“. Szijjártó upřesnil, že maďarská policie od začátku roku zadržela 68 000 lidí, kteří do země vstoupili nezákonně.

Bělehrad vyjádřil k postavení plotu výhrady, i když maďarský premiér Viktor Orbán svého srbského kolegu Aleksandara Vučiče ujistil, že plot není namířen proti Srbům, ani neznamená uzavření hranic. Naopak se mají postavit nové hraniční přechody a rozšířit stávající.