Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie zadržela přes 3000 uprchlíků. A Chovanec na ně chce miliardu navíc

Policie zadržela letos za půl roku už přes 3000 nelegálních imigrantů.
Policie zadržela letos za půl roku už přes 3000 nelegálních imigrantů.  (Autor: Jiří Nováček)
Autor: ČTK, kal - 
13. července 2015
09:35

Příliv nelegálních imigrantů do Česka se stupňuje. Policie jich od pátku do neděle zadržela 81, letos nejvíce. V prvním půlroce zajistili policisté 3003 migrantů, o 48 procent více než loni. Uvedla to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Ministr vnitra Milan Chovanec kvůli dopadům uprchlické krize požaduje po vládě peníze navíc, letos 250 milionů korun a příští rok více než miliardu korun, uvedla ČT.

„Požadujeme nejen navýšení počtu lidí směrem k práci s uprchlíky, ale i počtu policistů, aby mohly vzniknout policejní služebny v blízkosti těch (azylových) zařízení,“ řekl Chovanec před jednáním vlády, která bude podle něj řešit také otevírání nových azylových zařízení.

Ministr prý potvrdil zatím jen lokalitu Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji.

 

Zesílené kontroly od poloviny června

Počet odhalených migrantů má zatím stále stoupající tendenci. Zesílené kontroly začaly 17. června. Od té doby bylo v ČR zadrženo 370 migrantů. Za poslední týden jich pak bylo 131, což zvyšuje denní průměr na 18.

Například minulý čtvrtek zadrželi policisté 17 migrantů v Pardubickém kraji. Cestovali v denním a nočním vlaku, byly mezi nimi i děti.

Premiér Bohuslav Sobotka minulý týden ve sněmovně prohlásil, že vláda má bezpečnostní situaci v souvislosti se současnou migrační vlnou pod kontrolou. „V tuto chvíli realizujeme záchyty ilegálních migrantů, kteří neoprávněně vstupují na území České republiky, a postupujeme podle příslušné legislativy,“ uvedl premiér. Buď požádají o azyl a začne s nimi azylové řízení, nebo, pokud vstoupili na území EU v jiné zemi, je české úřady vracejí přes hranice zpátky.

Nejvíce zadržených migrantů je podle Rendlové standardně na jižní Moravě, pak v Ústí nad Labem a následně v Praze. Nejčastěji jde o občany Sýrie, druzí jsou Iráčané a třetí potom Afghánci.

Video  Chtěli do Česka nočním vlakem. Skončili v poutech.  - Jiří Nováček, Lukáš Červený, Markéta Volfová
Video se připravuje ...