Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syřané jsou pod palbou barelových bomb: Zranila i 27denního chlapečka

Autor: sou - 
11. července 2015
11:44

V Sýrii na obydlené oblasti shazují z helikoptér barelové bomby. Lékaři bez hranic zaznamenali několikanásobný nárůst těchto obětí. Pro ošetření musí až do severního Jordánska. což znamená i nekolikahodinovou cestu. Nejmladším zraněným je teprve 27denní chlapeček.

Na volání Lékařů bez hranic a dalších organizací o ukončení bombardování obydlených oblastí v Sýrii, jak se zdá, nikdo nereaguje. Během posledního týdne v červnu a na začátku července na pohotovosti ošetřili už 34 Syřanů. Lékaři jim poskytli chirurgickou a rehabilitační péči v nemocnici al-Ramtha, která je v severní části Jordánska, nebo je stabilizovali a převezli do jiných zařízení. 

Jedním z nedávno přijatých pacientů byl i teprve 27denní novorozenec Majed. Toho při bombardování jejich domu zranil šrapnel z bomby na hlavě. „V devět ráno náš dům v Tafasu zasáhla barelová bomba. Tou dobu jsem nebyl doma, protože musím pracovat, abych se mohl postarat o svoji rodinu a nakrmit ji. Když jsem tu zprávu uslyšel, okamžitě jsem všeho nechal a běžel domů, jak nejrychleji to šlo,“ vypověděl Majedův otec Murad. 

V domě našel svoji manželku a matku, které byly sice zraněné, ale jejich rány nevypadaly vážně. Když uviděl svého novorozeného syna, okamžitě s ním vyjel do polní nemocnice v Tafasu. Tam se mu pokusili pomoci, ale nešlo to, protože v Sýrii není dostupné vhodné vybavení. 

Šrapnel z barelové bomby zranil teprve 27denního chlapečka. Šrapnel z barelové bomby zranil teprve 27denního chlapečka. | Lékaři bez hranic

„Musel jsem s ním do Jordánska. Doba od incidentu do chvíle, kdy jsme se dostali do nemocnice al-Ramtha, byla dlouhá. Trvalo nám více než hodinu a půl dostat se na hranice a pak ještě nějaký čas do Ramthy. Teď jenom chci, aby mému chlapci bylo lépe a abychom se mohli vrátit do Sýrie,“ dodal Murad. 

V jižní Sýrii není dostatečná lékařská péče 

V poslední době čím dál víc Syřanů riskuje dlouhou cestu, aby je ošetřili v Jordánsku. „Významná část našich pacientů má poranění hlavy a další mnohočetná zranění. Ta není možné ošetřit v jižní Sýrii, protože počet počítačových tomografů (CT) a dalších zařízení je tam velmi omezený,“ řekl dr. Muhammad Shoaib, zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic v Jordánsku. 

Od roku 2013 pomáhají týmy Lékařů bez hranic uprchlíkům v chirurgickém traumacentru v al-Ramtha, v nemocnici pro matky s dětmi, ale také v rámci dvou projektů zaměřených na nepřenosné nemoci v Irbidu.

handgood ( 11. července 2015 21:09 )

Nestačí Evropě, že má živit líný řecký národ? To budou živit i půlku muslimského světa? Proč muslimové neutíkají do Saudské Arábie, Kuvajtu, Bahrajnu a dalších států, které neví co dělat s penězi. Proč se o to bohatství nepodělí se svými souvěrci? Copak pro ně neplatí Korán? Nevzývají snad téhož Alláha? Zdá se, že tuhle utečeneckou vlnu vyvolali sami islamisté, aby v Evropě vytvořili pátou kolonu. Během dvou generací ovládnou tito utečenci celou Evropu a bude z nás Muslimský evropský kalifát.

nmlk ( 11. července 2015 18:32 )

Na Blízkém východě a v Africe jsou ženy buď věčně těhotné nebo s dětmi, jsou to primitivní kultury - jenom jíst, spát, množit se, ale starat se o sebe, to ne. To raději hurá do Evropy za sociálními benefity. Přelidněnost primitivních kultur.

ivoadler ( 11. července 2015 13:18 )

Je to tak. Pokud není uveden pachatel, vždycky je to někdo, komu se fandí a už to nejde zatloukat. Kdyby to zavinil Asádův režim, byly by toho plné noviny.

zlymikes ( 11. července 2015 12:37 )

Když Blesk nepíše,kdo ty bombu hází, nechává zřejmě na čtenáři,aby si původce domyslel. Já tak činím - spojenci Izrael a USA

Zobrazit celou diskusi