Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Policie se na uprchlíky vyzbrojila rentgenovým kolosem. Razie trvala tři dny

Autor: Klára Brunclíková - 
9. července 2015
18:25

Žádná skrýš díky němu najednou není pro nelegální imigranty dost temná. Obří rentgen českým celníkům odhalí vnitřek každého kamionu nebo autobusu. Celý vůz dokáže prosvítit za pět minut. Pokud má řidič všechno v pořádku, je pro něj kontrola otázkou chvilky. Ale pokud ne, určitě se mu to protáhne...

Na 139. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu řidiči ve čtvrtek projížděli okolo „obra“ s přísným rentgenovým okem. Okem, před kterým se žádný člověk neskryje.

Takhle by to mohlo vypadat, kdyby se v dodávce někdo schovával Takhle by to mohlo vypadat, kdyby se v dodávce někdo schovával | Blesk/Jiří Čada

Mobilní rentgen, který vlastní Celní správa ČR, váží 25 tun, má 12 metrů na délku a vysoký je skoro 5 metrů. Obsluhuje ho tříčlenná posádka.

Řidič kontrolovaného vozu musí při kontrole stát v bezpečné vzdálenosti od scanneru – kvůli záření. A nejde jen o pár kroků. Minimální odstup je 30, nejlépe však 50 metrů. Kromě kamionů s ním celníci mohou prosvítit i autobus nebo dodávku.

Video  Rentgen kamionů  - Jan Čada, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak kontrola vypadá?

Na začátku předloží řidič doklady k vozidlu i nákladu, pak už vyrazí rovnou k rentgenu, zatáhne ruční brzdu a musí z kabiny ven.

Po chvíli už se spouští detektory v rameni jeřábu a nabírají informace o síle záření, které vozem prochází. Právě díky němu pak vzniká obraz nákladu i vozidla, který se objeví na pracovní stanici operátorů k vyhodnocení. Do pěti minut je hotovo.

Celníci s rentgenem pracují už osm let. Používají ho i na hledání drog nebo kontrolu nákladu. Během tří dnů kontrol na žádného uprchlíka v kamionech nenarazili. To je ale vlastně dobrá zpráva.