Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jste uprchlík? Před Islámským státem? Pomůžeme vám, tvrdí lidovci

„Na svou loďku můžeme přijmout jenom tolik trosečníků, aby se loďka nepotopila s námi,“ míní Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
„Na svou loďku můžeme přijmout jenom tolik trosečníků, aby se loďka nepotopila s námi,“ míní Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).  (Autor: ČTK/AP)
Autor: kal, ČTK - 
7. července 2015
13:45

Lidovci podpoří přijetí uprchlíků, kteří utíkají před takzvaným Islámským státem. Pomoci jim chtějí ve spolupráci s církvemi a neziskovými organizacemi. Řekl to vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v souvislosti s výzvou České biskupské konference.

Česká biskupská konference v sobotu nabídla vládě pomoc s migranty, kteří jsou v ohrožení života. Katoličtí biskupové vyzvali farnosti, aby přijaly křesťanské běžence.

Česko by se podle Bělobrádka mělo zaměřit na uprchlíky z oblastí ohrožených takzvaným Islámským státem. Ti neutíkají kvůli své ekonomické situaci, ale kvůli násilí, poznamenal šéf lidovců. Jedná se podle něj o lidi, kteří jsou zásadními nepřáteli islámských radikálů a nehrozí tak jejich vlastní radikalizace. Jejich přijetí proto považuje za jedno z řešení, jak pomoci, neudělat si problémy do budoucna a zároveň být solidární.

O potopené loďce a stovkách běženců

„Na svou loďku můžeme přijmout jenom tolik trosečníků, aby se loďka nepotopila s námi,“ řekl Bělobrádek. Zároveň připomněl demografické potíže, které Česku kvůli nízké porodnosti do budoucna hrozí. Nevadilo by mu proto, kdyby se tito uprchlíci po skončení násilí v jejich domovině rozhodli v České republice zůstat.

O přijmutí uprchlíků bude ve středu jednat vláda. Bělobrádek očekává, že se bude jednat řádově o stovky běženců. Stejný počet v neděli zmínil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), jehož ministerstvo zpracovává pro vládu návrh.

Ukrajince chce Bělobrádek vítat s otevřenou náručí

Vrcholní zástupci členských států unie se dohodli na dobrovolném přemístění celkem 40 tisíc uprchlíků z Itálie a Řecka za dva roky. Povinné kvóty navrhované Evropskou komisí odmítli. Řešení se ale bude týkat celkem 60 tisíc lidí.

Unijní státy přijmou i 20 tisíc osob s nárokem na mezinárodní ochranu, které se nyní nacházejí mimo evropské území. Pokud by platily kvóty, na Česko by připadlo 1328 a 525 lidí během dvou let.

Česko by podle Bělobrádka mělo být také připraveno na případnou imigrační vlnu z Ukrajiny, u které by se Česká republika, na rozdíl od běženců z Asie či Afriky, mohla stát cílovou zemí. „Měli bychom je přijmout s otevřenou náručí,“ řekl s tím, že má Česko mnoho zkušeností s Ukrajinci jako s pracovitými a slušnými lidmi.

salto ( 8. července 2015 08:58 )

Ale to je skvělá myšlenka. Teď jenom zjistit kolik je lidovců a rozpočítat kolik si jich každý lidovec vezme domů a bude se o ně starat

jarypadlo ( 7. července 2015 15:30 )

Cyp je to a už vidím jak fláterníci vaří guláše a kosheer jídla pro všechny imigranty a zároveň udělí rozhřešení,vykoná mši svatou a oni budu v kostelech tiše poslouchat a nakonec se i vyzpovídají Holobrad opět zaperlil,asi z horka

sharp ( 7. července 2015 15:10 )

Tento článek s Bělobrádkovým sdělením beru jako velmi špatný vtip, kterému se naši občané nezasmějí. Děkuji pěkně, ale já odmítám své potomstvo afrického původu, takže nápad, jak vyřešit demografický vývoj u nás, je dost hloupý. Pokud chce Bělobrádek tuto problematiku řešit, tak ať více podporuje mladé rodiny s dětmi a zasadí se o větší ochranu dětí. Pokud někdo dostane trest za ublížení dětem, pak je velmi směšný. Naše potomstvo je třeba chránit, i před násilnámi kulturami, jako jsou muslimové.

mourovata.kocka ( 7. července 2015 14:04 )

Jedná se podle něj o lidi, kteří jsou zásadními nepřáteli islámských radikálů a nehrozí tak jejich vlastní radikalizace. ------- Tajné služby samy mají problém, jak uprchlíky prolustrovat, když nemají adekvátní údaje od druhé strany a Bělobrádek se jich prostě zeptá. Určitě mu budou všichni pravdivě vykládat, jaký je jejich skutečný vztah k IS...

Zobrazit celou diskusi