Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z nové vlny uprchlíků chce v Česku azyl jen pár lidí a dvě celé rodiny

Autor: dv - 
5. července 2015
12:16

Od 1. června zachytila policie v Česku už 314 uprchlíků. Nejvíc jich bylo ze Sýrie (141), Afghánistánu (59) a Iráku (37). Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je Česko připravené na přijetí uprchlíků, o které se chce podělit s ostatními státy EU. Jejich počet ale bude nižší, než by nám přikázaly takzvané povinné kvóty.

Chovanec v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT řekl, že přesný počet ještě nezná, zveřejní ho až ve středu na jednání vlády. „To číslo budeme schopni absorbovat,“ uklidňoval veřejnost.

Podle ministra je nejdůležitější, aby Česko dokázalo oddělit ekonomické imigranty od těch, které skutečně potřebují pomoc v krizi. A posílení kapacit v uprchlických táborech o stovky lůžek označil na dočasné řešení. „Je to krátkodobé opatření. Bez toho, abychom řešili ochranu hranice a donutili Italy a Řeky k lepší ochraně, to nic neřeší,“ řekl v ČT Chovanec.

O přijímání uprchlíků v Česku bylo také téma Studia Blesk, podívejte se na rozhovor:

Video Do Česka už přišlo tisíc muslimů. A nikdo se nad tím nepozastavoval. - Jan Kálal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Šéf vnitra také znovu zopakoval, že Česko je pro uprchlíky jen tranzitní zemí, míří ke štědřejším zdrojům v Německu a Dánsku. O azyl zatím požádalo několik jednotlivců a dvě rodiny,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.