Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

U českých hranic nejspíš budou desítky běženců. Lidé se bouří

Z Altenbergu do Dubí je to 15 kilometrů
Z Altenbergu do Dubí je to 15 kilometrů  (Autor: Mapy.cz)
Autor: sou - 
4. července 2015
06:38

Jen na krok od českých hranic bude zřejmě uprchlický tábor. Měl by se v něj proměnit areál bývalé německé celnice u Cínovce. Podle německých plánů by tam od září mělo přijít asi 70 běženců ze Sýrie. Od ústecké obce Dubí by byli tak jen zhruba deset minut jízdy autem.

Ústecký kraj je na třetím místě v počtu zadržených běženců bez povolení k pobytu. Od 17. června jich tamní policisté zadrželi 23. Druhá je Praha se 39 zadrženými běženci. Nejvážnější situace je na jižní Moravě. Tam za 16 dní policie dopadla už 91 lidí bez platného povolení k pobytu.

Celá situace by se ale mohla velice rychle změnit. V září by na hraničním přechodu Cínovec-Altenberg měl totiž vzniknout uprchlický tábor pro běžence ze Sýrie.

Areál bývalé německé celnice chce německá vláda využít jako tábor pro neustále se zvyšující počet uprchlíků. Podle prvních informací tam mělo být umístěno až 230 Syřanů. „Pokud vše vyjde, tak by podle nejnovějších informací přímo od starosty Altenbergu mělo od září do tohoto areálu přijít asi 70 lidí ze Sýrie,“ řekl starosta obce Dubí Petr Pípal.

V Dubí se bojí nárůstu kriminality

Právě Dubí je nejblíže tomuto hraničnímu přechodu. Od uprchlického tábora by obec dělilo jen zhruba 10 minut jízdy autem. Obavy jsou ale možná zbytečné. Už na německé straně hranic se proti tomuto plánu ostře ozvali místní lidé.

Ani za českými hranicemi nepanuje klid. Občané obce Dubí se bojí, kdo by se do pohraničí mohl dostat a zda kvůli těmto běžencům nestoupne kriminalita v kraji. „Je možné, že tam opravdu budou zoufalí lidé, co uprchli ze své vlasti kvůli hrozbám Islámského státu, ale zaručené to nikde není,“ dodal starosta Pípal.

Jeden fakt by mohl ale Čechy uklidnit. Uprchlíci se totiž většinou snaží dostat právě do Německa. Přes Českou republiku spíše jen tranzitují.