Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Evangelíci kážou české vládě. Uprchlickou krizi prý nezvládá

Českobratrská církev evangelická vyčítá vládě, že situaci s uprchlíky nezvládá.
 (Autor: archiv Blesk.cz a ČTK)
Autor: sou - 
3. července 2015
14:30

Synodní rada Českobratrské církve evangelické se tvrdě opřela do české vlády. Politici podle evangelíků projevili jen pramálo odvahy k zvládnutí uprchlické krize. Podle nich je to hlavní důvod, proč více než 60 procent obyvatel Česka odmítá běžence přijmout.

„Považujeme úctu k člověku, solidaritu a pomoc bližnímu za podstatné hodnoty života i soužití mezi lidmi,“ uvádí ve svém vyjádření synodní rada Českobratrské církve evangelické. Jenže toto se nedaří často ani samotným uprchlíkům. Řidiči kamionů, kteří projeli například francouzským Calais, by mohli vyprávět.

Synodní radě se nelíbí ani postoj vlády k celé problematice uprchlické krize. Neprojevila prý dostatek odvahy, aby čelila populistům, kteří podněcují masovou paniku z běženců mezi lidmi. Prý se tím do společnosti dostávají prvky nesnášenlivosti a nacionalismu, které podněcují násilné chování.

Výsledkem je i to, že již téměř 60 procent obyvatel ČR odmítá uprchlíky přijmout,“ uvádějí církevní hodnostáři ve svém prohlášení.

Jako křesťané považují podle svých slov za podstatné, aby v Česku byla nějaké politická morální autorita, která by občanům řekla, že je nutno uprchlíkům pomoci.

„Když se někdo dostane do těžkostí, je potřebné hledat cesty, jak mu pomoci, a ne v první řadě vymýšlet, jak se takovým lidem vyhnout, jak je nepřijmout, zbavit se jich, vyhnat je ze země,“ nabádá Českobratrská církev evangelická.

Církev proto očekává od státu, že připraví právní rámec, ve kterém by běžencům ze Sýrie a Iráku mohli pomoci. Zároveň se ve svém prohlášení obrací i na sbory církve, aby našli možnosti, jak těmto uprchlíkům pomoci se začlenit do společnosti.