Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maďarský plot proti uprchlíkům? Bude stát už za pár měsíců!

Autor: ČTK - 
3. července 2015
06:40

Plot na hranici, který má zastavit pronikání ilegálních migrantů ze Srbska do Maďarska, bude stát během několika měsíců a začne se stavět na více místech najednou. Ve státní televizi to řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Ve čtvrtek také Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzval Maďarsko, aby unáhleně nepřijalo navržené dodatky k azylovému zákonu, které by zhoršily situaci běženců.

„Práce začnou na osmi až deseti místech zároveň... v oblastech, které jsou vystavené největšímu imigračnímu tlaku,“ uvedl šéf maďarské diplomacie. „To znamená v oblastech, které nejvíce využívají pašeráci lidí,“ dodal.

Plot, který má být čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý, bude podle ministra „bránit Maďarsko a Evropskou unii před nečekaně velkým tlakem ilegální imigrace“. Szijjártó rovněž sdělil, že maďarská policie od začátku roku už zadržela 68 000 lidí, kteří do země vstoupili nezákonně, přičemž téměř všichni přes Srbsko.

Bělehrad má k postavení plotu výhrady. O tomto záměru a o řešení problémů spojených s vlnou uprchlíků přicházejících do Maďarska přes Srbsko jednaly ve středu v Budapešti vlády obou zemí na společném zasedání. Maďarský premiér Viktor Orbán přitom svého srbského kolegu Aleksandara Vučiče ujistil, že plot není namířen proti Srbsku a srbskému národu ani neznamená uzavření hranic. Naopak se mají postavit nové hraniční přechody a rozšířit stávající.

Proti plotu se dnes ovšem vyslovila i regionální šéfka UNHCR pro střední Evropu Montserrat Feixas Vihéová, která sídlí v Budapešti. V prohlášení uvedla, že kvůli tomuto kroku budou osoby hledající azyl zranitelnější před pašeráky a obchodníky s lidmi.

Vihéová rovněž vyjádřila „hluboké znepokojení“ nad dodatky k azylovému zákonu, které tento týden předložil parlamentu ke schválení ministr vnitra Sándor Pintér a které mají urychlit posuzování žádostí o azyl a posílání zpět ekonomických migrantů. Podle představitelky UNHCR by tyto úpravy zákona měly „devastující“ dopad na tisíce lidí žádajících o azyl v Maďarsku. UNHCR je znepokojen urychlením azylového řízení, posíláním žadatelů o azyl zpět do nebezpečných třetích zemí a rozšířeným zadržováním těchto osob, zejména žen a dětí.

buban ( 3. července 2015 12:15 )

Nejspíš nic, neboť jí nepřísluší politicky se vyjadřovat k opatřením jiné země. A na to, aby se vyjářila apoliticky, nemá.

buban ( 3. července 2015 11:59 )

Velmi případná poznámka-jinak totiž ten plot postrádá smyslu.

mikade ( 3. července 2015 08:08 )

 Nevím proč staví drahý plot.ldyž jim velke EU pomůže dodáním kvalitních imigračních úředníku, rúzných dúležitých tiskopisů a brožur, dokonce i stanů.... Teda nevím co by ještě Uhři chtěli!!!

setroseuros ( 3. července 2015 07:47 )

podle mne uplne zbytecna investice! P.S. Ale jich je! Ktovi jake maji choroby, jake maj navyky.... a co budou delat, kdys nasi nemaji praci? Dalsi zrouti soc, davek. Staci jim ukazat , jak cikanum, ze u nas se bez prace da slusne uzivit! ze staci praci kdyz i je, odmitnout....

mazliva.samicka ( 3. července 2015 07:15 )

Maďaři byii vždycky panskej národ....to my nikdy nebudeme...jsme nepitomější z celý Evropy... Chtěla bych někdy zažít, aby se naši politici postavili za naší zem..za svoje lidi.. Ale to by to nesměli bejt fetky, alkoholici a kriminálníci....

Zobrazit celou diskusi