Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Můžou k nám přijít i tisícovky uprchlíků, postelí je ale jen 700

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Jiří Nováček)
Autor: Daniela Soukalová - 
2. července 2015
05:00

Na tisíce nelegálních uprchlíků má Česká republika zatím jen okolo 700 lůžek. Stávající tábory v Kostelci nad Orlicí a Havířově tak budou muset navýšit svou kapacitu. I tak ale může být uprchlíků o dost víc, než tábory teď dokážou pojmout.

Už nyní čelí Česká republika nárůstu nelegálních imigrantů a uprchlíků. Zatímco v minulém roce u nás o azyl zažádalo 1156 lidí, nyní je už jejich počet o 73 procent větší. Tedy skoro dva tisíce. Způsobuje to právě uprchlická krize. Hrozí, že v následujících týdnech se Česko bude muset vyrovnat až s tisíci uprchlíků.

Všechny typy našich zařízení mají orgánem ochrany veřejného zdraví schválenou kapacitu, která může být v případě potřeby navýšena,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Úřady tak mohou zvýšit kapacitu na několik měsíců například přidáním lůžek v pokojích nebo ve společných místnostech. To jim dá dostatečný čas na hledání řešení, jak zajistit dostatek místa pro uprchlíky.

250 lůžek by mělo přibýt i díky znovuotevření uprchlického tábora z poloviny 90. let minulého století. „Zatím je předčasné odhadovat, jaká z možných řešení budou aktuální. Nicméně probíhají jednání ohledně areálu ve Vyšních Lhotách,“ řekla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. Obyvatelé ale na internetu už vyvěsili petici proti tomuto táboru. Prý se obávají zvýšení kriminality.

Vláda bude rozhodovat o přijetí uprchlíků

Sobotkova vláda by měla do dvou týdnů rozhodnout o tom, kolik uprchlíků nakonec z Itálie a Maďarska přijmeme. Kabinet byl proti pevným kvótám Evropské unie. Jenže se k těmto číslům během dvou let stejně asi dopracujeme. Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza uvedl, že by se k nám mělo dostat až 1800 uprchlíků. Většina z nich by ale měla být takzvaně průtokových. Experti z ministerstva vnitra nepočítají, že by se v Česku usadili natrvalo. Zamíří prý do Německa nebo Skandinávie.

Video Teroristi mezi uprchlíky? Máme to pod kontrolou, říká policie - David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mak ( 3. července 2015 02:39 )

Proč je tu necháváme, když jsou nelegální, agresivní atd? Proč je hned neexpedujeme zpátky? S razítkem "zákaz vstupu do země", a když ho poruší, jde do lochu.

vlamore ( 2. července 2015 19:00 )

To odevzdávání zbraní bylo účelové!!!Věděli,že nás budou srát čím dál víc,tak pro jistotu ta *beztrestnost*při odevzdání zbraně.Trochu divný,ne???

vlamore ( 2. července 2015 18:52 )

jabulin...

tgbb. ( 2. července 2015 14:02 )

Sobotkova vláda je nejhorší vláda od r.1918.

kurnika ( 2. července 2015 13:32 )

Na www.centrum.cz říkali, že nemáme jako země mezi uprchlíky dobrou pověst. Zamáčkla jsem slzu....

Zobrazit celou diskusi