Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Reportáž ze zátahu na uprchlíky: Z rychlíků v noci vyvedli 14 imigrantů!

Autor: Jiří Nováček - 
29. června 2015
05:00

Vyděšený školák s velkýma hnědýma očima s unaveným smutným tátou. Parta teenagerů ze Sýrie a Pákistánu. Vzlykající mládenec s křížkem na krku a nebo zadumaný mlčenlivý Somálec. Blesk byl u kontroly, kterou podnikli v Břeclavi policisté ve vlaku z Vídně.

Hlídky vytahovaly z vagonů mezinárodních expresů Chopin a Metropol na peron jednoho člověka za druhým. Zadržení ospale mžourali. Bylo zřejmé, že vědí, co se děje, a že jejich cesta právě skončila.

„Jsme v Německu?“ zkoušel to lámanou angličtinou jeden ze Syřanů. „No, you are in the Czech Republic,“ opáčila unaveně tu noc snad už podesáté jedna z policistek. Mládenec jen otráveně mávl rukou. Z kapsy vytáhl banán a provokativně jej nabízel policistům. Ti utvořili kolem zadržených těsný kruh.

Video  Chtěli do Česka nočním vlakem. 14 imigrantů skončilo v poutech  - Jiří Nováček, Lukáš Červený, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

„Zadrželi jsme čtrnáct lidí najednou, zatím nejvíce za jediný den,“ řekl Blesku velitel zásahu Radek Padělek. „A dalších jednadvacet Syřanů sebrali před chvílí kolegové v Mikulově v autobusu z Vídně,“ dodal.

Vlna sílí

Nápor imigrantů na hranici prudce sílí. A to ještě dalších dvacet nelegálů valících se z Maďarska na západ a sever Evropy vytáhli z nočního expresu celníci na Slovensku.

Pak už přijely na nádražní rampu policejní dodávky. Čtrnáct imigrantů - kromě chlapce nyní již s pouty na rukou - mlčky a se sklopenými hlavami nasedlo. Čekala je noc v tělocvičně u břeclavské policejní služebny, pak výslechy a během neděle eskorta do utečeneckého tábora ve středočeské Bělé Jezové. Na tu si policisté museli objednat poprvé celý autobus.

Chytili už 2500 uprchlíků

Už 2500 nelegálních migrantů od začátku roku zachytily české úřady. „Oproti minulému roku jde o nárůst o 42 procent,“ řekl včera v Otázkách Václava Moravce premiér Bohuslav Sobotka (43, ČSSD). V případě masového náporu imigrantů by Česko mohlo k ochraně hranic nasadit armádu. K plnění úkolů policie by pak mohli být povoláni i příslušníci vězeňské služby či celní správy. Kvůli narůstající migrační vlně Česko nedávno zpřísnilo bezpečnostní opatření, rozšíří se i kapacity azylových zařízení. ČR by do budoucna měla přijmout několik set uprchlíků.

elvier ( 29. srpna 2015 18:31 )

Proc jedou pres nas?pokud vstoupi nelegalne do me zeme.dopustil se trestneho cinu.vsechno bych mu dala zaplatit.penize evidentne maji.a pak sup s nim odkud prijel

geniusacer ( 4. července 2015 19:11 )

tohle už nenní normalní tady nemaj co dělat at se vratí odkat přišli nechapu že čr je sem vůbec pouští postřílet je rovnou hnet ! ustřelit jim palice co snima akorat si tady budou dovolat a terorizovat lidi to nejsou lidi a zvířata a co se dělá se zvířatamy ???? zamknou se do klece !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tak do klece snima a na lod spatky odkat přišli Zasrani !

setroseuros ( 4. července 2015 15:14 )

ze Syrie to budou spys prevleceni teroriste!

hamil ( 29. června 2015 18:59 )

po tobě santa klauzi

hamil ( 29. června 2015 14:51 )

Ti jsy asy taki pěkní Pitlýk. Ti rrudo

Zobrazit celou diskusi