Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Policie zadržela dalších devět uprchlíků, tentokrát i s převaděči

Cizinečtí policisté při provádění pobytové kontroly odhalili hned tři auta převaděčů. (Ilustrační foto)
Cizinečtí policisté při provádění pobytové kontroly odhalili hned tři auta převaděčů. (Ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk – S. Červená, V. Hradská, J. Nováček)
Autor: sou, ČTK - 
26. června 2015
16:18

Náporu nelegálních běženců čelí Jihomoravský kraj. Jen za čtvrtek tam odstavili tři auta s převadeči. Jejich počet tak v tomto kraji překonal 400. Oproti minulému roku je tam desetinásobný nárůst uprchlíků. Uvedla to jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Jako první se cizineckým policistům podařilo chytit černé BMW na dálnici D2 u Lanžhotu. Řídil ho Iráčan s povolením k pobytu v Německu. Dva jeho spolujezdci ale neměli žádné doklady ani vízum k pobytu v České republice.

Hlídka je odvezla na služebnu, kde zjistili, že jde o mladíky ze Sýrie. V nejbližší době je čeká správní řízení o vyhoštění. Ve vazbě si nechali i samotného řidiče, kvůli podezření z organizování a umožnění nedovoleného překročení státních hranic. Za přítomnosti tlumočníka teď policisté zjišťují přesné informace.

Zadržené hlásí i Mikulov

Další dvě vozidla zastavily policejní hlídky na rychlostní silnici I/52 poblíž Mikulova. První řidič předložil hlídce své švédské cestovní doklady. Vezl s sebou i tři spolujezdce. Dva muži a žena sice předložili cestovní doklady, neodpovídali ale osobám na fotografiích. Všichni se pak přiznali, že jsou ze Syrské arabské republiky. Putovali tak na služebnu i s řidičem.

„Švédský pas předložil i řidič druhého ze zastavených vozidel. Jeho čtyři spolucestující, Syřani, však žádnými doklady ani vízy nedisponovali a policisté je proto zajistili a eskortovali na služebnu,“ uvedla Vedrová.

I v tomto případě byl zadržen i řidič vozidla pro podezření z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.